All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Sådan energi kontrollera din bostad

- Hälsar du dig för pappersarbetet i samband med energimärkning? Du kan få hjälp från oss. Enova ger gratis råd om energimärkning och åtgärder för att bli mer energieffektiva, säger Sylvia Skar i Enova Svarer.

Hur man får energicertifikatet

För att få energicertifikatet, fyll i ett formulär som du hittar på www. energimärkning. com . För att fylla i formuläret behöver du PIN-koder från MinID, gård och använd nummer och kommunnummer där du bor. Kommunens nummer finns på, till exempel Wikipedia.

Tror du energimärkningen är hårt du kan få gratis hjälp från Enova genom att ringa 800 49 003.

A är bäst

Den information du fyller i formuläret kretsar kring Byggår, hur stor ditt hus är och hur det värms upp.

Efter att ha fyllt i uppgifterna kommer boende att få en betyg på skala A till G. A är den bästa klassen.

- Befintliga hem idag kommer att få betyget E, F och G. Nya bostäder kommer att få C eller D om de är byggda enligt dagens byggregler. För att få A eller B, måste du ha ett lågenergihus eller passivhus, säger senior advisor Hilde Totland Harket i norska vattenresurser och energidirektorat, NVE.

Du kan göra flera saker som ditt hem kommer att få ett bättre betyg:

- Sätter du in i en värmepump, får du en eller två grader högre upp på skalan. Ännu bättre om du dessutom reinsulerar och byter fönster, säger Sylvia Skar i Enova Svara.

En sluten vedspis kommer också att ge bättre betyg eftersom det blir bättre på värmen än en öppen spis.

Energimärkning blir obligatorisk för alla med bostads- och fritidsfastigheter över 50 kvadratmeter från och med 1 juli. Den gäller i 10 år och måste bifogas försäljningsdokumenten i en försäljnings- och uthyrningssituation.

ADVERT

Mest populära