All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så här lyckas du med magisk magnolia

Du kan få magnolia antingen som träd eller buske och släktet innehåller både vintergröna och lövformiga sorter. Blommorna är känsliga för temperaturfluktuationer, så om det finns frost efter blommorna har sprungit ut kan de få bruna fläckar och falla av.

Magnolia trivs också i Norge - de lövande sorterna fungerar bäst. Stjernemagnolia (Magnolia stellata) är väldigt hård.

I den botaniska trädgården i Oslo blomstrar snö Magnolia (Magnolia kobus) i baren i slutet av april / början av maj.

Växt nu

Du kan plantera magnolia på våren och hösten. Magnolia trivs bäst i en limefri, lätt sur jord som kan hålla fukt.

En strutsbädd är det bästa stället att plantera en magnolia, och som en rotdendron har den ett grunt och utbrett rotnätverk.

Förbättra marken genom att blanda i komposterade löv och tallnålar. Se till att marken är tömd så att inget överskott av vatten kvarstår. Växla helst på en solig och varm plats.

Det finns flera nyare sorter av magnolia, som har en sen tillväxt och är därför lämpliga för små trädgårdar.

Easy-tune

Magnolia passar nästan av sig själv, men om du planterar magnolia på hösten måste jorden fortfarande vara varm och fuktig. Under de första åren är det lämpligt att tillhandahålla vinterbeklädnad. Däck, t.ex. med torra löv eller spannmål. Var noga med att vattna en ny växt magnolia, eftersom det är ganska törstig.

Magnolia -soulangiane finns i en mängd vackra färger - vit, blek rosa till stark rosa.

Goda sorter

  • Vanlig magnolia, Magnolia soulaniana, är en kraftig buske. Blommorna luktar och är klockformade, blommar på stången och har en konstant blomning under hela juni. Det finns många sorter av blommor i olika färger.

Magnolia sieboldii luktar och har röd centrum.

  • Sieboldmagnolia , Magnolia sieboldii är en medelstor buske med ren tillväxt och rena vita skålformade blommor. Den blommar från juni till augusti. På hösten pryds busken med skarlagda bär som hänger på långa stammar från burklockorna.
  • Snö Magnolia , Magnolia Cobus, blir 5-7 meter med en konisk tillväxt. Det blommar bara efter 10 år. När det blommar på en kvist i slutet av april, växer blommorna upp till 10 cm.
  • Hardy Magnolia , Magnolia x Loebneri, är ett kraftfullt litet träd som får vita stjärnformade blommor i april / maj. Det är svårare än många andra arter.
  • Star Magnolia , Magnolia Stellata, är en långsam växande buske med doftande bark och stjärnformade blommor.

Blomman blommar längre när vädret är kallt - en enda blomma kan blomma i mer än en vecka. Men det finns en stor variation från svart till svart.

Magnolia växer bra och kan växa upp till fyra meter högt.

ADVERT

Mest populära