All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Sådan framgång med den lilla nya trädgårds

- Det är nästan rörande att se hur glada människor är över några små frön, lite prikling och planera egen balkong trädgårdar, säger Helene Gallis.

Hon hjälper enhet gräsrotsrörelse Majobo, som står för mat och mark där du bor, i ett nätverk som består av både erfarna och oerfarna trädgårdsmästare. Här är hennes bästa tips för nybörjare odlare, som har liten växande utrymme:

1) Fråga dig själv några frågor innan du börjar

Hur mycket tid lägger ni dyrkar? Hur mycket utrymme har du? Vad tycker du om att äta? När vill du skörda? Finna lämpliga odling plats, om det är trädgården, på uteplatsen, balkongen, på fönsterbrädan eller på ett tak som du har enkel tillgång till.

2) Bestäm vad du vill växa

På en kvadratmeter trädgård kan odla örter inklusive timjan, dill, gräslök, mynta och persilja. Pick Sallad kan så vid flera tillfällen genom säsongen, och kan vara trevligt dekoration på brödskiva i lunchlådan eller i en sallad till middag. Du kan också se rädisa i flera omgångar.

I fyra kvadratiska trädgården kan växa som gröna bönor, som ger stor gröda och som kan skördas flera gånger. Du kan också odla morötter, betor, squash eller potatis, som läggs i jorden i maj / juni. En potatis kan ge upp till 1 kilo nya potatisar.

Läs också:

Autumn finaste krans binder dig

med några trevliga kvistar, bär, nypon och löv i härliga höstfärger skapar denna krans utan alltför mycket ansträngande lyft. Och kan du tänka inte dörren ...

3) Ta reda på vad krukor du behöver

Potter uppgift är att hålla jorden på plats och avlopp. Potter kan vara allt från gamla matbehållare till mjölkbehållare.

4) Använd god jord och kompost

sådd jord är en jordblandning som är något befruktas och förbättra med mycket sand. Det kan vara vanligt lätt trädgårdsjord med bra konsistens, mångsidigt näringsinnehåll och bra kalorikondition. Du kan också köpa fröplanter godkända för ekologiskt jordbruk. Växtjord är en jordblandning befruktad att fungera länge. Plantering av mark måste vara en jord som är bra för vatten och näringsämnen och ger goda förutsättningar för jordorganismen.

5) Få bra frön / växter

Börja med ett litet antal grönsaker, helst några enkla sorter. Använd helst organiska frön.

Läs också:

Stickat interiör

En av årets stora trender stryks i inredningen. Det kan vara både imitationstryck eller äkta föremål.

6) Att lägga till rätt dränering

Avlopp innebär att vattnet får chansen att dränera. För planternas rötter är detta viktigt så att de får luft. Dålig dränering orsakar att plantorna inte andas, rötterna kommer att rotna och plantorna dör.

7) Vatten efter behov

Planterna måste ha tillgång till vatten i mängder anpassade till växtarterna.För mycket och för lite vatten är olyckligt. Vatten tidigt på morgonen är det bäst. Vatten direkt på marken, inte på växterna. Vatten ca 10 liter per kvadratmeter från tid till annan, istället för att vattna lite och ofta.

8) Börja försiktigt

Klyft inte för mycket på en gång. Låt trädgården växa och utvecklas tillsammans med intresse, erfarenhet och kunskap. Prova det och leta efter växtinspiration.

Läs också:

Trädgårdsmöbler till ett rimligt pris

Det är ganska möjligt att spendera mer än tio tusen dollar på trädgårdsmöbler, men inte alla har råd med det. Här visar vi några prisvärda alternativ som säkerställer ...

9) Gå odla courses

på nybörjarkurs för balkong trädgårdsmästare kan läsa mer om vad som passar att växa i ett litet utrymme och vad som är lätt att komma till för nybörjare odlare. Du lär dig om frön, bevattning, jord och vård och såg dina första frön.

Nya kurser kommer att äga rum den 22 och 24 maj. 17-21. För mer info se facebook. se / Majobofan.

Du kan växa nästan var som helst. Här är en gammal ryggsäck som har blivit en mobil köksgård, full av tomater, purjolök och sallad. Foto: Majobo

Växa näringsämnen i krukor. Många örter trivs bra i små burkar. Foto: Plantage

Stora lådor av hyllor som är utmärkt som grönsaksodling. Foto: Plantasjen

En trailerhytt för hästvagnar parkerades runt Sagene-distriktet i Oslo hela sommaren förra året. Foto: Majobo

ADVERT

Mest populära