All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Sådan framgång med inredning foto

Text:
Foto: Gallo Images / Bulls Press.
Du kanske vet exakt hur det ska se ut. Det ska vara ljust och öppet, eller kanske varmt och mysigt, varmt och inbjudande; Det ska säga "välkommen" eller "här är det bra att vara. "Men det blir inte så. Varför inte? Inomhusfotografering är inte lätt, men med några professionella tips på vägen och mycket träning kan du nå som en glad amatör.

Att hitta. nej

Innan du börjar snabba på din väg, tänk på vem som är publiken på bilden. Vill du sälja eller hyra ditt hem på språng. nej? I så fall bör husets bilder vara så opersonliga som möjligt. folk kommer att se sina egna saker där och dina saker ska inte gå vilse.

- För en hemannonsering är det viktigt att bilderna visar själva rummen. Det kan mycket väl vara en soffa i vardagsrummet, för att visa att här kan det vara en soffa, men huvudsaken är att bilderna visar den verkliga låg-och hur snabbt saker, såsom den öppna spisen är. Det är de personer som ser annonsen intresserad av; inte möblerna, säger Barbro Fauske Steinde. Hon har arbetat i flera år som frilansfotograf, och är ofta på reportageuppdrag för bland annat Hus & Bolig. Hemannonser brukar vara utanför hennes arbetsplats, men som fotograf i en mängd olika inställningar är hon van att bara tänka på vad som ska förmedlas till publiken.

Steinde därför djuret är mysigt för många, men de bör inte vara inblandade i denna typ av bilder, eftersom inte alla är så förtjust i dem eller tolerera dem. Hon kommer också ihåg att rengöring är alfa och omega i detta sammanhang.

Vidvinkel

Om du tar bilder som visar så mycket som möjligt av ett rum, hjälpt dig på god väg om du har en vidvinkellins. När professionella fotografer tar bilder till exempel för bostadsutsikter är en bra vidvinkel en del av grundutrustningen.

- Stark vidvinkel gör att rummet ser större ut. Problemet med vissa prisvärda vidvinkelobjektiv, det vill säga samtidigt som de ser till att du får mer av bilden, snedvrida : Alla linjer är överdrivna, säger fotografen Frode Larsen. Han har lång erfarenhet bland annat som professionell interiörfotograf.

Professionella fotografer har ofta dyr utrustning som i viss utsträckning kan kompensera för problem med förutsägelser. Men även med billig utrustning kan du göra något för att rätta linjerna så mycket som möjligt, och lösningen är enkel; Ställ in kameran lägre.

- Stående med kameran i höjd och luta den något ned, som du ofta gör när du tar en bild får du fallande linjer på sidorna. Om du går lägre med kameran så att du kan sikta horisontellt kommer problemet att minska och linjerna fungerar mer korrekt på bilden, säger Larsen.

Till bloggen

Om du vill ta bilder till en blogg där du inte försöker sälja eller erbjuda något annat än bara vill dela dina dagliga sysslor med världen, är det vanligtvis de fina detaljerna du vill ha här och då behöver du inte Man måste oroa sig för vidvinkelproblem. Fina detaljer och synpunkter kan hittas med enkel utrustning. Detta handlar i grunden om se . Och det kan faktiskt vara enklare om du har ett stativ till kameran, tror experter.

- Använd ett stativ! Då kan du sammanställa din bild medan du tittar i sökaren och bestämmer exakt vad du ska göra, säger Steinde. En annan fördel med att ställa in kameran på detta sätt är att du enkelt kan se vad inte borde vara där.

- Har plånboken kvar på bordet eller har tidningen glidit? Ta bort det, uppmuntrar Frode Larsen.

Ljus

En tredje fördel med att använda ett stativ är att du kan undvika att använda blixt. Det är nästan alltid att föredra.

- Utan blixt får du finare, mjukare ljus. Men utan blixt får du lång slutartid. Då kan du inte hålla kameran tillräckligt i dina händer. Om du använder ett stativ kan kameran stå helt tyst så länge det behövs för att få en bild som är tillräckligt ljus, förklarar Steinde.

Det är sålunda att det lilla ljuset ger lång slutartid och behöver kamerans stöd. Om du inte har ett stativ, försök att luta kameran upp till en vägg, använd ryggstödet på en stol eller liknande.

ISO

Om du har en kamera där du kan ställa in ISO-värdet bör du justera det. Rådet kommer från fotografen och fotografen Morten Løberg, som står bakom kursfabriken. nej i Oslo där han håller en fotokurs för amatörer.

- Hög ISO betyder ofta lite sämre bildkvalitet, men om bilderna ska användas på en blogg eller på en hitta. Nej, det är viktigt att säga det. På webben verkar sådana saker inte, säger Løberg, som påminner om att stora bilder måste nedskalas för webbanvändning. Av samma anledning finns det sällan anledning att söka efter kameror med de flesta möjliga megapixlarna om du inte tar bilder för tidningar, tidningar eller tidskrifter.

Flash

Även om naturligt ljus är bäst, måste du ibland få hjälp från blixten för att få bilder alls. Om du har en extern blixt av typen du kan vända och vända, är expertens tips att rätta blixten i taket, snarare än rakt mot motivet.

- Då får du ett mycket finare, mjukare och mer generellt ljus. När blixten riktas direkt mot motivet får du svåra skuggor. Om du lyfter upp det på taket blir det mer som en lampa som tänds i rummet, säger Frode Larsen. Regeln gäller bra och inte bara om du har vitt tak i normal höjd som kan spegla ljuset. Till exempel kan du inte ta bra blinkar i en kyrka på det här sättet, eftersom högt tak inte speglar blixten; ljuset kommer istället att försvinna uppåt till ingen nytta.

En annan nyckel till de jämnare blixtarna är att ändra inställningarna ...

- Många kameror har en inställning som heter långsam eller långsam synkronisering.Om du slår på långsam synkronisering tvingas automatiken att använda längre slutartid. Du får mer ljus in i kameran och en mer naturlig balans mellan blixtljuset och det vanliga ljuset i rummet, förklarar Løberg.

Motlys

En strålande sommardag kan vara vacker inifrån. Men kameran vid matbordet som är så trevligt att framför soligt fönster, är resultatet långt ifrån vad du ser med ögat: Antingen fönstren vita och inredningen normal eller som interiören nästan svart, men trädgården utanför det normala. Problemet är att kameran, till skillnad från ögat, inte kan fånga två olika ljuskvantiteter samtidigt. Där ute är mycket ljus; Inuti är det relativt litet. Beroende på vad du fokuserar på kommer kameran antingen att vara upplyst eller upplyst och bestämma hela bilden. För att korrigera detta kunde en lösning vara att använda blixt, vilket stärker den inre ljuset så att det blir lite närmare externt ljus. Annars bakgrundsbelysning problem även efter behandlas avbildningstillämpningar, men sedan vi leds över till proffs sfärer.

Inspiration och utrustning

Många människor med ett visst intresse för fotografering idag har en SLR-kamera. Det kan ta lång tid, säger experter.

- Du kanske inte är en Bonytt fotograf, men du kommer långt med en SLR-kamera för fyra till fem tusen dollar. Det är vad de flesta av mina kursdeltagare har, säger Morgen Løberg. "Men ju sämre ljuset desto svårare blir det med sådan utrustning", tillägger han. När du kommer till pris är det vanligtvis ljusstyrkan på optiken du betalar för; Ju dyrare optiken desto större är chansen att få bättre bilder även när ljuset är dåligt.

Utrustningen ställer emellertid inte huvudbegränsningen för bra bilder. Det är vad fotografen gör, påpekar Barbro Fauske Steinde.

- Det händer att jag träffar folk som säger "Åh, så fin bild du har tagit - vilken typ av utrustning har du? "De glömmer att det inte är kamera som tar bilden, är det I som gör att säga Steinde. Det betyder att man kan lära sig mycket genom att analysera proffsen.

- Se bilderna i inredningstidningarna och försök se vad fotografen har gjort. Finns det till exempel en halv fåtölj som ingår i bilden, vilket skapar värme och intimitet, och vilket ger bilden lite extra? Finns det människor på bilden? Om du har bilder till en blogg kan det ofta vara trevligt med folk i rörelse, och de kan mycket väl bli suddig om resten är ljus, sade Fauske.

Uskarpheter kan också vara effektiv i bakgrunden om du vill fokusera på detaljer. Skärpedjup kan kontrolleras genom att justera iris, men den enklaste metoden för kort skärpedjup kräver mycket lite av både utrustning och kunskap:

- Du behöver en kort teleobjektiv, eller så kan du använda en kompaktkamera med zoom, säger Morten Løberg. När du zoomar in alla detaljer i bakgrunden blir bakgrunden suddig. Vill du ha bra skärpedjup så zoom max och flytta bakåt tills du får önskad utklipp.

ADVERT

Mest populära