All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så här lyckas du med växthus

Sommaren i Norge kan vara oförutsägbar. Ytterligare trädgårdsmästare har nytta och njutning av ett växthus i trädgården, där du kan njuta av trädgården i ett mysigt utomhusutrymme och växa blommor och grönsaker i en skyddad miljö. Torill Nilsen från Fredrikstad är en av dem:

- Utesäsongen utökas med ett växthus och det verkar som att ha ett extra rum i trädgården. När vi har gäster på sommaren händer det att vi tar ett glas vin och äter aptitretare i växthuset. Det är också underbart att ha en plats att sitta om det plötsligt börjar regna - utan att vi måste gå in, säger Torill.

- Jag har alltid drömt om växthus. Faktum är att ett växthus inte får vara mindre än 10m 2 , men eftersom vi har en liten tomt var vi tvungna att ta hand om en 7, 5m 2 . Vi var lite oense om platsen - min Frode skulle vilja ha växthuset på framsidan medan jag var orolig att det skulle finnas ett nära kök och uteplats. Jag vann den kampen och vi har inte ångrat det efteråt. Nu kan vi bara ta en prästkropp ur köket och hämta urter och tomater i växthuset när vi lagar mat.

  • Skapa din egen mini-enhet med flaska

Torill Nilsen bor i Bjørndalen, Fredrikstad. Växthuset är ett mysigt ute rum i trädgården.

Byggnad och underhåll av växthus

Nilsen-paret köpte sitt växthus som en byggsats och satte upp den under en helg.

- Vi är inte särskilt snygga, men vi gjorde det bra. Använd vated flitigt, du mår bra, säger Torill och påpekar att det är viktigt att växthuset står fast och frostfritt. Deras ställen är på grund av puck, sand och sten, och hörnen är bultade fast. Torill och Frode har valt att lägga sig på golvet i växthuset, eftersom de har många burkar och möbler där inne.

- I vårt växthus har vi valt väggar av 4 millimeter glas. Med polykarbonatplasterväggar ser du inte ut och får inte komma i kontakt med resten av trädgården, och det kommer inte vara så mysigt att sitta där inne. Se till att sidoväggarna är så höga att du kan stå överallt i växthuset, vilket är bekvämt, med tanke på till exempel tomatplanter som behöver en bra höjd, förklarar Torill.

Förutom tomater odlar hon mycket örter, paprika, chili, meloner och gurkor. "Gurkor är roliga, eftersom de växer så fort och blir så otroligt bra. Vi har också många sorter av basilika i växthuset, eftersom de är svåra att komma till ute i trädgården.

  • Låt fantasin blomma i växthuset

Växthuset utökar sommaren!

Sängar eller krukor?

Torill växer i krukor, inte i sängar. Hon tycker att sängar är bättre om du har ett stort växthus. Och även om du blir van vid utrymmet bättre med bäddar av jord, blir det svårare att flytta runt på möblerna inuti om du också planerar att ha ett litet säte i växthuset.

- En annan anledning till att krukor är gröna är sjukdom. Om jag blir sjuk av en växt, flytta bara den aktuella potten. Med sängar måste du ta bort allt, pekar Torill Nilsen på.

- Finns det mycket arbete med ett växthus?

- Nej, inte om du fortfarande är intresserad av trädgården. Jag spenderar en dag på våren för att tvätta och göra en ny säsong och en dag på hösten att tvätta och städa upp innan jag stänger för vintern. Ta hand om tvätten, eftersom sjukdomsspåren kan övervintra. Men växthuset sparar mig också för tiden. Till exempel såg jag sommarblommor tidigare och sätta dem i växthuset innan det blir riktigt varmt ute, säger Torill men medger att även en entusiast som hon kan bli uttråkad:

- När hösten kommer, tror jag ibland "Nej nästa år vill jag inte ha något i växthuset. " Men när våren kommer kommer jag ändå att kyssa efter att ha lanserat. I februari beställer jag mycket frön, som jag sår i källaren med ljus över. Det är kul att börja skrapa varje år, insisterar Torill, som driver drivhuset från början av april. "Sedan flytta jag ut de växter jag har sådd och blommor som har blivit övervintrade.

  • Sök växthuset din budget

Snö och sol

- Kommer det fram en hel del blötsnö på taket på vintern, måste fiskmås. På sommaren finns det en risk att det kan vara för varmt i växthuset, och då är det viktigt att ha fönster som kan öppnas automatiskt om temperaturen blir för hög, säger Torill, som gärna låter växthus dörren öppen hela sommaren om utomhustemperaturen är ganska jämn.

- Jag har också en liten värmare inuti som slår på om det blir för kallt. Drivhuset kan tåla mycket väder och vind - det har bara varit en rutt under de tio åren och det var en olycka. Hon påpekar att det ska vara bra sol där du väljer att placera växthuset, men du kan också behöva lite skugga om du kommer att sitta där utan att vara för varmt. Kontrollera dina behov innan du väljer var du vill ha växthuset.

- Mitt bästa tips är att du placerar växthuset nära köket och uteplatsen, säger Torill Nilsen.

  • Allt du behöver veta om växthus

4 tips för att välja rätt växthus

1. Stor eller liten? Om ditt främsta syfte är att odla mängder grönsaker och blommor, bör du ha ett växthus med gott om plats. Ofta, när du börjar växa, vill du plantera ännu mer. Bets på sängar istället för golv, då kommer du att maximera området. Skulle du bara ha en kryddträdgård och ett par tomatplanter, och annars använda området på några stolar och ett litet bord, behöver du inte mycket utrymme. Observera att du måste ansöka om bygglov om du vill bygga något större än 15m.

2. Plast eller glas? Båda materialen har sina fördelar och nackdelar. Ett polykarbonat växthus är dyrare, men tål mer och isolerar också bättre. Det finns tillräckligt med ljus, men det är sällan för varmt.Nackdelen är att du inte kan njuta av utsikten. Glaset ser mer traditionellt ut, men kan naturligtvis krossa och är också tyngre att montera.

3. Ljus eller skugga? Om du är mest bekymrad över odling, se till att du har goda solförhållanden där du placerar växthuset. Om du vill använda växthuset mest som ett lusthus, borde du tänka mer om folket än på växterna, så att det också kan vara skuggigt i det - annars blir det för varmt. Det är också bra att du har några dammar skyddade för inspektion om du ska spendera mycket tid i ditt växthus.

4. Automatisk eller manuell? Du kan investera i mycket praktisk utrustning för att göra växthuset lättare. Det finns bland annat automatiska bevattningssystem (bekvämt när du är på semester!), Windows som öppnas om temperaturen blir för hög och termostatvärmare, vilket gör att du kan förlänga växtsäsongen betydligt.

Källor: Green Focus och Willab Garden

  • Få fler hobbyer - registrera dig för vårt nyhetsbrev
ADVERT

Mest populära