All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så lyckas du med äppelträd

En av de viktigaste är att fokusera på rätt typ av trä, säger lärlingsexpert Oddmund Frøynes, chefschef på Bioforsk Ullensvang. I Norge klättrar vi på gränsen för att kunna driva rätt fruktodling, och ju längre nord du bor desto viktigare är att undersöka vad trädet kan klara av klimatpåverkan. Det är dock värt att notera att det inte är vinterkyl som är avgörande för huruvida äppelträderna klarar sig. På vintern är knopparna på vintern och kan tåla tuffa förhållanden. Men sen frost efter vinteren, när knopparna har vaknat och är redo för våren, kan det ta en paus på trädet. Sen frost förstörde ett antal stora odlingar längs Mjøsas östra sida på 1950-talet och 60-talet.

- Men du kan helt enkelt få äppelträd att överleva både i Troms och Finnmark, även om dessa platser är för långt norr om kommersiell odling. Klimatförändringar gör det också möjligt för oss att börja med frukt på andra ovanliga områden, säger Frøynes.

För att få reda på vad som är bäst för ditt område, är det lättast att fråga din lokala trädgårdsodling där de vill ha lokala äpple smaker.

Sjukdom


Det är också viktigt att välja en trädtyp som inte lätt kan brytas av sjukdom. Särskilda scab är en av de äckliga killar av äppelträd.

- Professionella fruktträd använder bekämpningsmedel mot detta, men för regelbundna trädgårdsmästare är det viktigt att välja starka sorter, säger Frøynes. Han rekommenderar Aroma och Discovery som två strimlade sorter. De passar också väl tillsammans och blomstrar samtidigt, vilket är positivt för äppleproduktionen.

Bäst tillsammans


För äppelträd föredrar du att ha ett företag. Om du har två eller fler, se till att de pollinerar varandra. Om du bara har plats för en, var noga med att välja en som är självförsörjande, vilket inte kräver andra träd i närheten för att producera äpplen. Men även ett eget virke träd kommer att ge mer frukt om det blir en bra granne.

Stöd och vård


Äppelträdets placering bör inte lämnas till chans. Trädet älskar sol och värme och bör därför planteras på södra sidan. Det kan vara möjligt att ställa upp det på en vägg där det blir varmt och bra och kan också få lite skydd mot regnet. För första gången behöver det bra stöd i form av stockar runt stammen eller en trellis. Särskilt viktigt är stödet här om du tänker ge trädet professionell behandling i form av rotskärning. Beskärning av rötterna ger god kontroll över trädtillväxten, liksom flera blomknoppar. Och slappna av - du behöver inte gräva upp trädet för att skära rötterna.

- Du kan använda en vanlig växtspotta och skär in i jorden runt trädet. Hur långt borta från stammen kommer du att gå beror på trädets storlek, men du borde vara ganska nära, kanske 30-40 centimeter ", säger äppeleksperten.

Bergskärningen kan ske både tidigt på våren och upp till sex veckor efter blomningen. Men metoden kräver en vacker hand. "Det är inte för amatörer", säger Frøynes.

Växt och gödsel


Det vanligaste är att hålla sig till den del av trädet som ligger över marken när trädet ska trimmas.

Beskärningen av grenarna är bäst att ta när trädet vilar sen vinter. I det gamla var det inte ovanligt att sommaren skär för att begränsa trädtillväxten, men de professionella odlarna idag har övergivit detta. Trädgårdentusiasten Sigrid Lerud i Hagegal-forumet menar emellertid att beskärning i juli, augusti och september, så kallad jacka beskärning, kan vara meningsfull om du vill begränsa förlängningen av långa skott.

- Förresten är det viktigaste med grödan att ge mest ljus för trädet. Bli av med grenar som korsar varandra och grenar som kan bryta, säger Lerud.

Du kan börja beskära trädet tidigt under sin livslängd för att uppnå önskad form. Befruktning, å andra sidan, var försiktig, varnar Lerud. Hon får finansiering från Bioforsk.

- För mycket kvävegödsel ger dålig äpplekvalitet. Äpplen blir stor, men lös i köttet och svag i färg och smak, säger Frøynes.

Klar vägen för god frukt


För att få välsmakande, stora äpplen, rekommenderar experten att tunna frukten i början av sommaren - det vill säga att ta bort några av kartorna. På det sättet kan trädet lägga all sin energi i att perfekta de återstående äpplen. Ju fler blad per äpple desto bättre är frukten - till en viss gräns. Tunnning kan också begränsa utbyte eftersom det kommer att hindra att trädet använder all sin energi på en jätte avel ett år och att det inte finns något kvar nästa.

Det är också mycket viktigt att hålla det städat och rent runt och under trädet. Droplet är en hög med scabs som kan kasta spår på trädet och smitta det. Därför bör trädgården rakas och bladet avlägsnas.

Gamla träd


Om du har ett gammalt träställ, är det begränsat vad du kan göra om äppleproduktionen inte är optimal. Kanske är trädet inte det rätta i din klimatzon, eller det är helt enkelt fyllt med dagar. Då är det kanske bäst att betrakta trädet som pension, eller bara njut av blomningen och tack för lång och god service.

ADVERT

Mest populära