All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Så gör kabinen klimatvänlig

->

Stugor och andra semester egenskaper står för en allt större andel av elkonsumtionen i Norge Civilingenjör Kjell Kathy Gard har följt fritid fastighetsmarknaden noga under de senaste åren.

- Det ser ut som en tendens att bygga mindre, mycket stora hytter nu än tidigare. Vad har gått upp energianvändningen under de senaste tre till fem åren är att hyttefelt tidigare utan elektricitet nu ansluten till elnätet. Dessutom använder nya generationer hytten oftare, samtidigt som de har ett annat förhållande till energianvändningen. Det har medfört att elförbrukningen för fritidsbostäder har ökat dramatiskt i förhållande till den privata konsumtionen, annars säger Gurigard.

lyxkonsumtion

Jämfört med användningen av el i bostäder och industri, är strömförbrukningen av stugor och fritidshus en lyxkonsumtion.

- Därför är det värt att sträva efter alternativa energikällor för uppvärmning. Med alternativa energikällor skjuter du med allt annat än el och olja. Vi ser att fler och fler stugor byggs med mer klimatvänlig uppvärmning, till exempel kakel och pellets. En ökande andel utvecklare tror att detta kommer att bli en viktig försäljningsplats i framtiden. Inte bara kommer invånarna spara pengar om elpriset fortsätter att öka, de kommer också att leva klimatvänliga ", säger Gurigard.

Klimatet har fått mycket mediedekning under det gångna året.

- Jag tror att de flesta har en önskan att bidra så lite som möjligt. Energikonvertering i stugor och fritidshus är relativt enkla åtgärder som enkelt kan genomföras, säger Gurigard.

Här är Kathy Gard föreslagna lindring för stugor och fritidshus: * Bygg inte större stuga än du behöver

* Tätning av fönster och dörrkarmar

* Efter isolering. Speciellt gamla stugor har liten isolering.

* Fasta fönster. Gamla fönster har högt u-värde. Byte till fönster med lågt värde reducerar både dragningen i kabinen och elräkningen. Enova rekommenderar Windows med U-värde på 1. 0 eller lägre.

* Temperaturreglering. När du inte är i stugan, var noga med att sänka temperaturen i det mest möjliga rummet.

* Mer energieffektiv utrustning. Byt ut energieffektiva apparater med A-märkta produkter. * Använd till exempel värmepump eller pelletskamin för uppvärmning av stugan och dricksvattnet.

Dessutom rekommenderar Guri Gard dem som bygger hytter med vatten kommer in i vattenledningar på så få rum som möjligt. Detta beror på att endast de rum som har vatteninspelning måste hållas fria från frost.

ADVERT

Mest populära