All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Att beskära klematis

Cappelen Damm och Trädgårdsföreningen gav för några år sedan boken Clematis och andra klätterväxter , en storslagen bok för alla klematisentusiaster.

- Syftet med katrinplommon klematis är att skapa en anläggning med optimal tillväxt, en tät, gröna blad och så många som möjligt skulpterade blommor som är korrekt placerade i förhållande till den som ser dem, skriver författaren till boken, Flemming Hansen. Han är en av Danmarks främsta experter på klematis.

Det finns flera hundra sorters klematis, men lyckligtvis är det möjligt att dela in dem i tre grupper efter blomningen, som sedan avgör exakt hur dina klematis bör beskäras. Dessa tre huvudgrupper som kallas för enkelhetens skull grupp 1, grupp 2 och grupp 3

  • Låt det blomstra i höjd med kreativa klätterväxter

- Det viktigaste kriteriet för att välja en beskärning metod är dags för huvud blomning. Det är den fyra till fem veckorsperioden när klematis blommar för första gången varje år, förklarar Hansen.

Klematis : En övning för alla klättringsentusiaster.

  • Metoden ger större och mer kraftfulla anläggningar

tidig blomning Clematis

Grupp 1 är tidig blomning klematis och har huvudblomningstiden från april till juni. Denna grupp behöver lite beskärning.

Planterna i denna katgoritiska form blommar på förra årets desperata tillväxt. Det är därför viktigt att du väntar på att beskära den tills blomningen är klar, annars missar du hela blommemässan det året.

Vid klippning av växten i juni eller juli kommer det att ta bort svaga eller döda skott och ta bort grenar som har vuxit ihop om plantan blir för tight.

Vänta inte för länge på grödan, eftersom växten behöver sommar och faller för att bilda nya skott där nästa års blommor kommer.

Det kan hända att växterna i den här kategorin gradvis blir lite snabba i botten och blommar ännu värre under de kommande åren. Då kan du ta en föryngringsklipp över ett par tre år.

Skörda delar av växten ner till en eller två meter hög efter blomningen i juni eller juli. Nästa år tar du lite mer av växten, men lämnar den nya tillväxten. Och förra året tar du den sista av de gamla grenarna.

Sommarblommande klimat

Grupp 2 blommar något senare, t ex i maj-juli. I denna grupp hittar vi en ny bedömning av klematis, och då är det viktigt att vara medveten om att det är huvudblomningen som bestämmer beskärningsmetoden.

Denna grupp beskärs lite hårdare än den tidiga blomman. Ta bort döda, skadade och svaga grenar och skära de andra grenarna tillbaka till drygt två starka knoppar.

Skär inte hela vägen tillbaka, bara skära den till ungefär hälften.Och som med grupp 1 kan du också göra en föryngringsgrödor om växten börjar lysa.

Det är viss oenighet om när det är bäst att göra beskärning av denna grupp. Flemming Hansen anser att grupp 2 inte bör beskäras före blommande annat än för kosmetiska skäl för att ta bort döda blomstermjöl från året innan. Då utförs den egentliga beskärningen efter blomning.

- När växten har ackumulerats efter beskärning kommer en ny tillväxt och du kan njuta av en vacker, men något mindre blomning.

Richard Ross, som har skrivit klättringsväxter, tror att denna grupp ska beskäras tidigt.

- Ta bort alla döda och skadade grenar i slutet av vintern eller tidigt på våren innan växten har vaknat ordentligt. Äldre, men färska grenar skäras tillbaka till ett starkt par knoppar. Dessa knoppar kommer med de första blommorna, skriver han.

  • Ja, du kan växa vattenmelon även

Clematis som blommar i slutet av sommaren

Grupp 3 har huvudblomningstiden från juli till september. Klematis i denna grupp måste ha full beskärning före blommande.

Det vill säga de skärs till 10-30 centimeter över marken. Klipp över några få starka knoppar. Denna gröda bör ske tidigt på året innan de nya skotten vaknar till liv.

Young klematis

De ovan angivna beskärningsmetoderna är avsedda för vuxna växter. Unga klematis, oavsett vilken grupp de tillhör, borde ha hård beskärning under de första åren.

Poängen är att bygga växten och se till att den får en tydlig skillnad från nedan.

  • För att skapa en vertikal trädgård

Vill du ha mer klematis, antingen en privat trädgård eller dela med trädgård vänner, kan du använda trimmar från grödan att producera plantor.

Sätt stekarna i en soja. Efter några veckor kommer de att göra rötter. När anläggningen börjar växa, kan du klippa ner ett par gånger under säsongen.

Källor: Clematis och andra klätterväxter av Flemming Hansen och klätterväxter vid Richard Ross.

Vill du läsa mer om blommor och växter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära