All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

För att beskära buskar och träd höger

Det finns många anledningar att beskärning är användbar och nödvändig för att våra växter ska trivas. En av dem är att de blir hälsosamma och friskare genom att bryta bort alla döda och sjuka.

Dessutom växer växterna närmare tillväxt och större blomning, och det är bra att hålla formen och tillväxten under kontroll.

- Beskärning är viktigt för att skapa harmoniska växter, säger Hanne Berit Helgerud Bjørndalen.

Med över trettio års erfarenhet som ägare och förare av Bogrønt Tjøme blommor, hon har ett bra grepp om växter och beskärning.

- I avsaknad av beskärning växer växter, buskar och träd vild och i alla riktningar. De växer upp och växer upp, vilket ger mindre frukt och blommor. På fruktträd, kommer vi att ha tillgång till frukt och bär, så du måste alla svaga grenar och skott tas bort - även de som går inåt i trädet, vilket förhindrar lätt åtkomst till kronan.

  • Hur växter du lök i trädgården i höst

Sök råd och hjälp

Beskärning av buskar och växter kan vara omfattande och du är oerfaren, kan det vara svårt att veta vilka buskar och växter som ska beskäras när och inte minst hur det ska göras.

Om du är osäker kan det vara värt att få vägledning från en trädgårdentusiast eller trädgårdsmästare.

- De flesta buskar och träd bör beskäras, det är bara en liten skillnad på tiden. I bärbuskar som vinbär, svarta vinbär och blåbär trädgården bör gamla grenar skärs ner till marknivå tre till fyra år efter plantering att få god skörd. Detta är hösten och vintern arbete, säger Bjoerndalen och fortsätter:

- äpple och päronträd beskärs från november till mars, medan stenfrukter som plommon och körsbär helst bör beskäras under bladen sitter på trädet.

- Även vårblommande buskar som forsythia och brudespirea måste beskäras på hösten, tillägger hon.

  • Varför ska du plantera äppelträdet på hösten

Gå till kvalitetsutrustning

Utrustning av god kvalitet gör hälften av jobbet, och enligt Hanne Berit finns det en hel del skärutrustning på marknaden.

- Du behöver både en bra ros och en gren av juice, helst med utbyten för att underlätta ditt arbete. Det är viktigt med en ren klippning för att förhindra svamp sjukdom. Goda verktyg håller vanligtvis i många år, vilket sparar både tid, pengar och inte minst irritation, säger hon.

5 skördetips

  • Undvik skörden i temperaturer under tio grader, så att de skurna ytorna kan skadas.
  • Vissa växter ska beskäras noggrant, lite ljus, medan andra ska beskäras hårt. Lär dig vad buskar, träd och växter ska beskäras på vilket sätt - och när.
  • Lämna större grödjobb, som stora träd, till proffs.
  • Använd bra och skarp utrustning, och alltid handskar.
  • Kontakta din trädgårdsmästare eller närmaste trädgårdsmäte om du är osäker.
  • Läs mer om vad du ska skörda på hösten här

Källor: Bogrønt Tjøme Blomster. Barter, G. (2013). Den stora trädgårdsboken, 2: a upplagan. Damm. Norska Hagetidend ,. 3: e upplagan. 2014.

Få mer bra tips till trädgården - anmäla dig till vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära