All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Godis skapar en bra planlösning

Kanske tyckte du att jobbet var över när du valde drömhuset? Men då är bara hälften av arbetet gjort.

När exteriören är bestämd är det dags att koncentrera sig på hur det ska vara. För det som du mest sannolikt märker mest i ditt dagliga liv är planlösningen.

- Utan en bra plan fungerar ingenting annat heller, säger inredningsarkitekt Kaja Hanevold i KREO Inredningsarkitektur, som också vi på villor expert på insidan.

- En dålig planlösning skapar frustration. Man måste ha praktiska och funktionella lösningar som gör vardagen enkla ", säger hon.

  • CatalogueHouse eller arkitektritade hus: Hur man hittar huset för dig

Det här är det viktigaste att göra

Vid planering rymdorganisation och layout av huset, måste du först och främst tänka på behoven hos dig och din familj har.

- Du bör tänka på saker som: Hur många sovrum behöver vi? Är vi en aktiv familj som behöver plats för sportutrustning? Hur bor vi faktiskt? säger Hanevold.

  • Veta detta innan du köper tomt

I den här processen finns det en sak som folk glömmer att göra.

- Det är viktigt att tänka vidare i tid. Det finns tillräckligt många människor som stöter lite - du tänker på något här och nu. Om du till exempel har barn i åldern åtta till nio år kommer sakerna att se väldigt olika ut på tre till fem år, säger hon.

  • Checklista för husbyggare

- Kräver kompetens och erfarenheter

TO skulle besluta alla detaljer som är förknippade med en bra plan kan vara en utmaning. Hanevold rekommenderar därför att du kontaktar proffs för hjälp med jobbet.

- Det är klokt att ta hjälp av proffs för att skapa en god och grundlig plan eftersom vi sitter på mycket kunskap och erfarenhet. Att skapa en bra lösning som fungerar är ett ämne i sig. Vare sig att bygga nytt eller göra stora drag när man ska renovera befintliga bostäder, kommer folk att få ett bättre resultat med professionell hjälp än genom att göra det själv, säger hon.

  • Denna familj bygger hus för första gången - följ dem genom toppar och dalar här

Hanevold tror att det i allmänhet är mycket viktigt att få sällskap av yrkesverksamma i hela huset byggprocessen.

- Det finns så många saker att tänka på vid rätt tidpunkt och beslut som måste fattas vid rätt tidpunkt. Det är svårt att förutsäga i förväg, som när elektriker undrar hur down senan ska vara och du inte har tänkt på hur soffan kommer att stå, säger inredningsarkitekt.

- Därför är det viktigt att ha en bra plan i botten samt material och färger, inredning, innan belysningar närmar sig sitt slut. Genom att inte ha en tankeväckande plan för dessa saker kan du snabbt sitta med lösningar du inte är nöjd med och som kostar en massa pengar för att ändra i efterhand. Många tycker att det är dyrt att använda inredningsarkitekter, men de får investeringen för den andra änden, avslutar hon.

Denna artikel är en del av We in Villas hemsida "Hjälp! Vi bygger hus". Hämta hela serien här!

Hur man skapar en bra planritning:

1. Kartläggningsbehov

Det första du behöver göra är att kartlägga din familjs behov, önskemål och funktioner som går in i hemmet. Om du är här kommer planeringen vara en stor irritation under de kommande åren. I värsta fall måste du ändra din layout senare, och det kommer att kosta dig pengar.

2. Prioritering

Efter att ha kartlagt behoven och byggnadsförhållandena måste du göra en kostnadsbedömning av vad du vill prioritera. Vad är viktigast och vad kan komma på andra plats?

3. Ser fram emot tiden

Tänk bara på vilken typ av behov du har just nu och nu kan skapa problem i framtiden. Många människor glömmer att överväga hur familjesituationen är om några år. Sedan har mycket förändrats och de goda lösningarna som du valde i grunden är inte lika bra längre.

4. Lagring

Se till att lagringsutrymme läggs till när du lägger dörrar. På så sätt kan du använda vanliga skåp och hyllor och utnyttja utrymme för förvaring och behöver inte särskilt beställa dyra skåp.

5. Få hjälp

Om du inte har byggt ett hus tidigare kan det vara svårt att själv lösa en bra planlösning. Det är därför tillrådligt att kontakta professionella som vet att de har stor erfarenhet och expertis och kan hjälpa dig att bedöma och se möjligheterna i ditt hem.

Missa inte resten av vår hembyggnadsguide - anmäla dig till vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära