All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

För att rengöra hängrännor

SPEED NÖDPIPE: Detta dräneringsrör har brutit under vintern. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

- Du kanske vill ta bort löv i flera omgångar, och kanske särskilt om du bor nära en skog eller lövträd i närheten av ditt hus, säger Bent Sæthre.

Han är ordförande i Federation of Ventilation and VVS-företag, och anser att människor kunde ha varit bättre på att behålla taktaken.

- Dåligt underhåll tillsammans med rännorna har installerats med för litet fall kan få dem att brista, säger Sæthre, och fortsätter:

- Jag brukar säga att man inte ska installera gutter nivå, utan snarare Se hur mycket höst du kan ha innan det blir iögonfallande. Då är du garanterad ett bra fall.

Rengör tårar

Enligt Jarle Kristiansen, rörmokare i företaget Olaf Johansens eftf AS, borde du ha fler poäng på checklistan före vintern.

- Rengör rännor för löv och annan smuts. Använd sedan slangen efteråt och spola tänderna rent. Då ser du om takstativet har ett ordentligt fall mot avloppsröret och att lederna är igensatta, tipsar han.

Han uppmuntrar också att kontrollera fyllmedlet (ledningen) på avloppsröret för att se att det är intakt och att böjen mot väggen är täta i lederna.

- Kontrollera även takfästet för att se om detta är intakt. Det är konsolen som går under taket / taklocket och ner i stället, säger han.

Kristiansen påpekar att det är viktigt att rengöra och kontrollera rännor och dräneringsrör två gånger om året. en gång på våren och en gång på hösten.

- Detta kommer att förlänga livslängden avsevärt och försämra inte fasaden på grund av skador som vatten kan orsaka, förklarar han.

Läs också: Hur man tvätta husets fasad

Kontrollera om du skakar

En viktig sak du bör kontrollera när du har startat rengöring, är att det är på plats en liten galler som hindrar avfall kommer in i avloppsröret. Utan ett galler kan bladet hålla sig till insidan av avloppsröret och därmed försegla röret helt.

Det är möjligt att ta bort racerens underdel så att du kan få det som fastnar i röret med hjälp av dina händer eller en diet eller en riva. Om det är svårt att komma in i taket på ditt hus, är det möjligt att köpa verktyg som gör jobbet enklare.

En takräcke har en teleskopaxel som kan tillverkas flera meter lång. På så sätt kan du stå på marken och rengöra tornen för löv och kvistar utan att behöva klättra på en stege. Det beror självklart på hur högt ditt hus är.

Läs också: Bör du isolera ditt tak igen?

Inte många försäkringsfall

Kommunikationsrådgivare i försäkringsbolaget Om Sigmund Clementz säger att brutna rännor inte är orsaken till större vattenskador eller försäkringsfall.

- I vissa fall kan knäckta rännor orsaka lite vatten i byggnaden, men en stor del av vatten- och frostskadorna är inte, säger han.

Rörmokaren Kristiansen och Sæthre påpekar dock att reparationen av ett dräneringssystem kan vara en mycket dyr affär.

ADVERT

Mest populära