All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Rengör rackstången

Skörden är dags att städa upp och förbereda sig för vintern. Det handlar också om att leta efter byggteknik, inklusive rengöring både inomhus och utomhus, samt att kontrollera att dränering är i ordning.

Takreglagen bör vara en självklar del av denna kontroll, delvis för att det ackumuleras mycket löv och smuts i de som kan få konsekvenser när frosten kommer.

- Blad som är närvarande kan bilda klumpar av vatten, både i rännan och downspout, inklusive där det finns veck eller krökar i rören, nämnda produkt teknisk rådgivare Isola, Thomas Gjessing, klick. nr.

- Återigen kan det orsaka frostblåsning, vilket i värsta fall kan resultera i deformering av takräcken.

Gjessing förklarar att utmaningen naturligtvis kommer att vara störst där träden står nära hemmet.

- Men mossa på taket kan ackumuleras i takstället och bilda en barriär mot vattnet.

Konsekvenser

Gjessing säger att det inte nödvändigtvis kommer att vara kritiskt om frostbiten får vattnet att flyta på gräsmattan eller liknande.

- Vatten kan översvämma på en trottoar eller liknande där många människor reser. Då kan det vara ett problem som kan orsaka skador.

Enligt Gjessing kan vatten från rännor och dräneringsrör också leda till skador på byggmaterialet, såsom plagget bakom avloppsröret.

- Något annat även om blad och smuts från rännor passerar in i ett större system av hängrännor och stuprör, eller in i avloppsrör. Detta kan leda till stora problem.

Han betonar också att man måste vara medveten om att isstrimlar kan bildas om avlopps- och avloppsledningen är nära och den fryser. Linorna kan hänga från skenorna och utgöra en fara för dem som reser.

UTMANINGAR: Muddringsrör som försvinner i ett så kallat jordrör kan utgöra utmaningar om en hel del löv tvättas ner i avloppsröret. Bladet kan så småningom ackumuleras längst ner och orsaka att vatten står upp, vilket kan leda till frostsprängning när förkylningen kommer. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

PROBLEM: Alla vinklar på stuprör och hängrännor kan vara potentiella løvoppsamelere och orsaka vattnet kommer att förbli i nästa omgång frysen. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

Rengöring rännor med soda flaska

Hur få bort den knarrande golv

Det närmar sig slutet av hösten, vilket innebär att flera av bladen har samlats i rännor din.

Troligen ligger mest på kullen, men bifloderna är en favoritplats för lövverk att samla.

Bladen är bra och gör ingen skada alls. Men det är när de börjar försegla avloppsrörets öppning och försvinner ner i avloppsröret så att problemen kan uppstå.

Det värsta kommer att vara om avloppsröret försvinner i marken.

- Om stupröret är utrustad med en så kallad utkastare i slutet är det inget problem, för då lämnar kastas på marken, förklarar chef för Storo tinsmith verkstad, Alexander Johansen, klicka. nr.

- En annan sak är om dräneringsröret går in i en så kallad mark och försvinner i marken. Då kommer det till sist att ackumulera mycket blad i rören, vilket innebär att vattnet inte försvinner och när frosten kommer, kan du riskera frostskador.

Johansen säger att vad de gör när man rensar rännor är att skära botten av en stor sodaflaska, håll korken och tryck sedan på flaskan över rännan.

- Och när flaskan är full, släng den bara smutsig i soporna.

Använd slangen i avloppsröret

Lätt: Skär botten av en läskflaska, håll den i tippen och skjut den över takräcken för att samla löv. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

RESULTATEN: Och när läskflaskan är full, ta den till soptunnan och töm den för löv. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

Enligt Johansen kan rengöring av avloppsröret enkelt göras med en trädgårdsslang.

Du kan enkelt fixa det själv

Kontrollera först att vattnet rinner fritt ur avloppsröret.

Placera sedan trädslangen i toppen av avloppsröret och spola den i vägen.

- Men om du inte blir ren kan du prova en kostym och trycka bladet borta ovanför, förklarar kedjans chef Raymond Myrland på Mesterhus Norway. nr.

Han tillägger att du också kan använda trädgårdsslangen i takräcke om det finns lite smuts i den.

- Skaka inte avloppsröret

Det bästa skulle vara att förhindra att löv faller i avloppsröret eller samlar det i botten av det.

Avlägsnande av avlägsnande: Avloppsröret kan enkelt rengöras för lövverk och annat genom att spola med slangen från topp till botten. Se till att vattnet har en fri passage ut i avloppsrörets ände. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

Det finns främst två lösningar för att förhindra att löv ligger i avloppsröret och nästa sväng som orsakar frostbit. En är att montera ett bladblad över avloppsröret när det är anslutet till takräcke.

Så här lägger du bordet före ...

Den andra lösningen är att eftermontera en så kallad tapp på avloppsröret.

Enligt Johansen på Storo VVS-verkstaden är detta den sista lösningen du ska gå för.

- Vår uppfattning är att om du monterar en ödla, riskerar du att samla så mycket löv som det förhindrar att vattnet dräneras. Återigen kan det leda till att vattnet tar andra vägar, helst över kanten på racerbanan.

En bättre lösning

Johansen tror att det skulle vara en bättre lösning att installera en flusher. På så sätt fortsätter bladet ner i avloppsröret och försvinner öppningen i flusaren.

På det här sättet kommer du att se till att avloppsröret är helt fritt från löv och vattnet kan tömma obegränsat.

Enligt Thomas Hustoft, produktchef på Lindab, som producerar extrudern, är den utformad för att förhindra att nästan inget vatten kommer ut ur öppningen.

- Det finns bara löv och andra större föremål som kommer att separeras, medan allt vatten fortsätter och fortsätter ", förklarar han. nr.

- I vårt sortiment finns den i två versioner, en förbättrad version som passar större, offentliga byggnader och en enklare variant i plast. Detta är lämpligt för bostadshus och bör vara enkelt att installera för de flesta.

Läs även:

Kontrollera läckagetaket självt

Tecken på fuktskador på huset

DISPENSER: Detta är ett självrengörande galler monterat på avloppsrör. Vattnet strömmar förbi och ner i marken, medan bladen samlas och slängs ut på marken. Detta förhindrar att lövverk samlas i marken, vilket i sin tur kan orsaka att vatten står i röret och orsakar frostbit. En enklare plastversion, avsedd för eftermontering i privata hem, ska köpas. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

Letar du efter bra inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära