All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Så här rengör du effektivt för jul

- Under tiden hade julafton en något annorlunda betydelse än den har idag - nu håller vi den ren hela året med mikrofiber, mopping och dammsugning. Men trots att de moderna rengöringsprodukterna gör ansträngningarna för att hålla huset enklare för oss, vill de flesta av oss gå lite extra noggrant för arbete före jul. kommer att skina lite extra när julen ringer, säger Bjørg Owren, kreativ ledare på Ifi. nr.

Torrt damm avlägsnas bäst med kemtvätt - antingen torrmop eller dammsugare.

Även om lukten av grön tvål kan tyckas lockande uppmuntrar hon att undvika den traditionella tvålen om det inte finns ett medvetet val att du vill behandla tvålen.

- Kontrollera vilken typ av städare golvtillverkaren rekommenderar. Traditionell grön tvål lägger till ett tjockt lager som lockar damm, vilket förmodligen inte är den effekt du letar efter. Om du använder ett rengöringsmedel som är anpassat till golvtypen, bibehåller du golvet längre och förlänger underhållsintervallet, som hon rekommenderar.

Vill du fortfarande ha den gröna såsen, lägg en liten skål med tvål under soffan. Owren slår också ett slag mot saker som städar sig.

- Jag är en stor fan av att lägga ut saker för luftning. Man bör inte underskatta effekten av torr snö på en dammig matta. Även jag lämnar alltid allt, t ex kuddar, filtar, gardiner och så vidare, andas en kall vinterdag, tänker Owren vidare och tillägger: "Och vid rengöring hjälper det inte bara att sätta allt i garderoben. Uteslutet, fungerar inte i sinnet i praktiken, menar jag. Om du också tar en rengöringskäke inuti garderoben kommer den städa känslan att följa med dig till resten av huset eller lägenheten.

Mikrofiberduk med rent vatten gör underverk på glas och fönster.

Här är flera tips för dig som vill städa effektivt före jul:

 1. Rengör först - alltid!

  Har du gjort ett noggrant jobb med rengöring innan du tvättar, går allting så mycket snabbare!

 1. Luft som kan luftas

  Om du tar med kuddar, filtar och gardiner ut för skakning och luftning, kommer de snart att bli mycket fräschare. Om du har tur att ha torr snö kan mattorna vara lite ut för naturlig rengöring.

 1. Ta bort dammtork

  Det mesta av smuts i hemmet är torrt och det bäst avlägsnas utan att man väter. Damm i alla kryckor och krokar i möblerna och torka damm från allt annat med en mikrofiberduk. Microfiber dammdukar är statiska och lockar dammet på ett helt annat sätt än en våt duk.

 1. Rengör i lådor och skåp först

  Skulle du vara noggrann vid rengöring, tvätta också där smutsigt inte nödvändigtvis verkar. Gör detta jobb innan du tar resten av rummet, undviker damm och smuler på ett nyligen tvättat golv.

 1. Kom ihåg eldstaden

  Julen är tiden för peiskos, och det blir mycket trevligare när asken avlägsnas och glaset är rent. Särskilda lösningar avsedda för städning av spis och ugn är mycket effektivare vid fastbränd sot än vad gamla patroner är.

 1. Ta golvet i två omgångar.

  Golvet ska alltid rengöras i två omgångar: Första torrmoppen eller dammsugaren för att ta bort allt lös, sedan en fuktig trasa för att avlägsna smuts som fastnat. Använd en typ av tvättmedel som monteras på golvet, och var försiktig så att du inte använder för mycket vatten.

 1. Använd förlängningsaxlar för stora ytor

  Tak och väggar kan torktorkas för att avlägsna damm. Om du använder gaffelbarbering även för golvtvätt, sparar du kroppen. Skrubbning på alla fyra är aldrig en bra idé för rygg och knän.

 1. Rengör vattenreningsfönstren

  Du behöver inte fullständig fönstervask med nagel, kemikalier och handfat för att få windows att lysa. En fuktig glasduk i mikrofiberduk är överraskande effektiv på glas, speglar och fönster och ger dig inte sköldar. Torka av med en torr mikrofiberduk efteråt.

ADVERT

Mest populära