All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Hur tvättar duvet - och hur ofta?

DYNE: Dunes bör luftas ofta. Lufta väl i sovrummet och undvik solljus. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Din säng är en utmärkt plats för tusentals kvalster i flera generationer. De lever av små porer från huden som alla människor lägger sig i sängen. De växer upp i sängen, och deras avföring kan orsaka allergiska reaktioner på människor. Därför är det viktigt att du ser till att filtar och kuddar är rena.

Lene Gunvaldsen, kommunikationsrådgivare i Norska Astma- och Allergiförbundet (NAAF) rekommenderar att dynor och kuddar tvättas minst 60 grader.

- Det är ett temperaturcenter och de flesta bakterier kan inte överleva. Vi rekommenderar också att du tvättar med parfymfritt rengöringsmedel och följer kudde- eller duvetillverkarens rekommendationer. Du behöver inte använda sköljmedel på täcken och kuddar ", säger hon.

Hur ofta du behöver tvätta dynor och kuddar är lite individuellt, enligt Gunvaldsen.

- Men du kanske vill tvätta kudden lite oftare, eftersom huvudet ligger på det och luftvägarna är därför närmare.

Dynebutikken Tornerose rekommenderar att en duv tvättas vart tredje eller fyra år. Dunputer glad varje år. Om du svettas mycket, bör de tvättas oftare.

- En ren och väl underhållen täcke har en betydligt längre livslängd än en som sällan eller aldrig tvättas, säger Harald Heimdal, chef för Tornerose AS.

Kom ihåg att torktumla

Känslig tvätt: Norges astma- och allergiforening rekommenderar att du tvättar filten och kudden med ett parfymfritt rengöringsmedel. Foto: Norges Astma- och Allergiförbund

Du borde ha en 5 kilo maskin för medelstora täcken, sommar kuddar och vanliga kuddar. Använd ull eller mildt tvättprogram, enzymfritt tvättmedel, till exempel Milo, ca. 10 ml / en matsked.

Enligt Heimdal krävs en sju kilo maskin för en vinterhål med normal tjocklek. Det här är en ganska stor maskin, vilket få har. En möjlighet är därför att leverera vintermiddagen till en kemtvätt med sina egna diskprogram.

Det handlar också om att ha en torktumlare.

Heimdal rekommenderar inte att tvätta dynorna utan att kunna sätta dem i torken efteråt. Här tycker folk mest synd när det gäller att rengöra filtarna, tänker han.

- Du måste ta bort täcken och kuddarna från torken ibland, vrid dem runt, försök att flytta lite runt dunen. Eftersom trumman har lite svårigheter att torka ut vad som är i sitt hjärta. Torkningen tar lång tid.

Dyne och kuddar bör helst trumma torkas i 3-4 timmar, men tas ut och skakas lite på trettiofem minuter.

Om du inte har en torktumlare, eller insisterar på att torka duken utan, kan det ta flera dagar med en tjock duv, och kanske kommer det aldrig att vara detsamma.

- Det blir svårt att fluffa upp det igen.Det bästa är att hänga ut det en dag det blåser lite, säger Heimdal.

Bra råd

För att hålla kudden i gott skick, ska den luftas ofta. Luft också in i sovrummet och undvik solljus. Om du ska packa upp filten ska du inte packa den i en tät plastpåse, men lämna den i garderoben eller i taket på en kartong eller en väska.

Håll medelhög under: Håll filt och kudde rent om du vill undvika husdammmider. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Hög värme och starkt kalldödande kvalster. På kalla dagar (-15 till -20 grader) kan du lägga madrassen, duvet och sätta på luft utomhus i ca åtta timmar och slå den bra innan den tas in. En mest middfri säng kräver också rengöring bortom täcke tvätt:

- Det är också klokt att komma ihåg att filt knacka och dammsugning madrassen med jämna mellanrum. Du behöver inte tvätta det, men du kan hålla ner mittnumret genom att knacka på det. Över madrasser brukar ha tvättbara lock, som du kanske vill tvätta regelbundet. Det viktigaste är att ersätta strö tillräckligt ofta, och följa upp rengöring resten av huset, säger Gunvaldsen norska Astma- och Allergiförbundet.

Association har sammanställt en lista över kvalster minskningsåtgärder:

- Undvik att använda kemikalier som kan innehålla irriterande, för att utrota kvalster

- Ändra linne varje vecka eller vid behov

- Sörj för god ventilation. Temperaturer i sovrummen bör hållas under 18 grader

- Undvik stoftavskiljare som gosiga djur, öppna hyllor och heltäckningsmattor

- Det är lämpligt att lämna sängen för att förbli obäddad under några timmar så att fukten ventileras ut ur madrass och sängkläder

- Om du kan hålla fuktigheten under 40 procent RF under tre månader under vintermånaderna, kommer mitten att dö

- Använd inte fläktvärmare som blåser upp damm i luften.

- Kiddy bör ibland få en tvättmaskin på 60 grader

Källor: NAAF, sovskönhet. com

Se också:

- Detta är det smartaste man kan göra i kylan

- Hur är bostäder ad populära

- Hur man hålla din vikt semester

ADVERT

Mest populära