All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Hur man väljer rätt plattor

Kakelplattor är något som många väljer att göra sig själva. Men vet du verkligen vad du ska leta efter när du köper kakel?

Arne Nesje är sekreterarledare i Building Society Association och forskare vid Sintef. Han är också Vi i villor kakel expert och villigt delar sina läsare.

Det första som man ska tänka på när du väljer en kakel är självklart där plattorna ska läggas. Finns det golv eller väggar att vara kakellade? Ska plattorna användas i våtrum eller i ett gemensamt rum?

Iögonfallande: Men vill du vara så nöjd med ditt val om tre år?

Skid Safety

- På golvet är det en egendom som vi inte kräver på väggarna, och det finns glidmotstånd. Det gäller framför allt våtrummet och ingången, där plattorna blir jämnare när de blir våta, säger Nesje.

- Kakelplattorna är indelade i grupper och graderas med en skala så det blir lätt att hitta rätt kakel. Till exempel markeras kakel för våtrum med barfota kategori A, B eller C, där A är den minsta slipfria typen och C har högsta glidmotstånd. Där du går barfota och det kan vara halt tvålvatten, som i badrummet, välj klass B. I andra torra områden rymmer A, förklarar Nesje.

Läs också:

För frostprovning av dina plattor

Inte alla frostfria plattor är frostsäkra i ett kallt norskt klimat.

Motsvarande betyg gäller för plattor som ska användas i entréområdet.

- Plattor som ska användas med skor, till exempel i entréområden, på terrasser och liknande, markeras med R, liksom ett nummer. Ju högre antal, ju bättre glidmotståndet. Men välj inte högspänningssäkerhet där du inte behöver det. Det gör rengöringen tung, säger Nesje.

Förutom våtrummen är entrén ett område där du bör ägna särskild uppmärksamhet åt valet av plattor. Inte bara kan plattorna blötas, och därför glatt, när regn och lera går in, är de också benägna att överdriven slitage.

Plattor enligt applikation

- En golvplatta är i allmänhet starkare mot slag och slag och robustare än en väggplatta. Om du har ett område där du har mycket slitage, till exempel i en sand och grus ingång, bör du välja en porslinstomat. De har en robust yta med eller utan glasyr, rekommenderar Nesje.

Flikstyperna är indelade i tre grupper beroende på hur nära och stänga varorna är. Grupp 1 plattor är starka och suger nästa vatten. Grupp 3-plattor har ett mer poröst material och absorberar vatten.

- Gruppen finns på förpackningen. Till exempel är en grupp med 3 kakel en typisk väggplatta och inte fäst på golv. Det har bland annat en glasyr som inte är avsedd att dras på.

Men om du är i tvivel, fråga säljaren om du har valt rätt.

- Om du går till en kakelaffär, kommer de att ge råd om vilka plattor du ska välja var.Handel du där det finns pallförsäljning och självplockning är du mer kvar till dig själv. Ännu viktigare, du har satt dig i vad du behöver och att leta efter. Läs på paketet eller på de posterade affischerna vad är kvalitetsklass, skivklass, glasyr, format, säger Nesje.

Läs också:

Små eller stora plattor? Ja, tack båda.

Små och stora plattor ger olika effekter, men de kommer också med olika utmaningar.

Färg och storlek

En annan sak att tänka på är storleken på plattorna. Stora plattor har både fördelar och nackdelar jämfört med små plattor.

Förutom glidmotstånd, storlek och robusthet är färgval ett viktigt beslut. Med färger kan vi påverka stämningen, och de färger vi väljer på plattorna är avgörande för hela rummet.

- Vi rekommenderar att du väljer färger som är så allmänt accepterade att det är lätt att sälja egendomen någon gång i framtiden. Om du älskar en färg som ingen annan älskar, bör du tänka på den innan du väljer den för plattorna, säger Nesje.

Han påminner om tidigare spända färger, med rosa eller avokado-färgade garderober och handfat. När det här var det hetaste man kunde få, men det tog inte lång tid innan neutrala, ljusa färger kom tillbaka.

- Färger, ytor och storlekar är i motvågor. Du kan också använda färg i inredning, på gardiner, handdukar, säger Nesje.

Läs också:

Hur tar man bort kakel?

Att ta bort plattor kan vara en utmaning, men det finns några knep du kan använda.

ADVERT

Mest populära