All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Så välj rätt golv!

Golvet har en speciell position i hemmet. Det är ytan du är mest i fysisk kontakt med, det ankar rummet och binder inuti. Du ser hur det ser ut, men olika rum har olika krav. Det kan vara hållbarhet, underhåll, förmåga att motstå fukt och vatten, värmeisolering, tystnad och hur bra det är att gå.

Ej neutral

Inget golv är neutralt. Golvet är en framstående och dominerande yta i ett rum som påverkar interiören förresten. Golvets färg påverkar färgerna på väggar, tak och möbler. En ekparkett har ofta en gulaktig färg som överför till en ljus väggfärg. Ett stort mönster i golvet kan göra en stor yta mindre, medan ett litet mönstrat golv i ljusa färger visuellt förstorar ett rum.

Golvet är också den platta i hemmet som är mest trött. I rummet är golvet därför den yta som har de största kraven. Och alla rum i ett hem har sin egen kravspecifikation. I ingången, i köket och i badrummet ska golvet kunna komma i kontakt med vatten. I sovrummet bör det vara bra att svänga de nakna benen i sängen också en snygg vintermorgon.

Om en hund bor i huset, bör golven stå emot ripning från klorna. Alla golvmaterial är bra för sin lämpliga applikation. Men alla golv passar inte överallt. I tabellen ovan kan du ta reda på vilka golvtyper som passar olika rum.

Parkett

Parkett har blivit en av de mest populära våningarna vi har, och vi hittar dem i ett eller flera rum, nästan alla hem i landet. Eftersom parkett är så populärt finns det i sällan många varianter. Trestavsparket i ek har länge varit den mest använda, men idag har trenden vänt mot bredare våningar. Plank golv och enkelsträngsparkett ser exklusiva ut och finns i både rustika och moderna varianter i många färger och behandlingar. Parkettgolv är vanligtvis ytbehandlade med en matt och glidbeständig lack. Golven levereras ofta i plastförpackning, i standardlängder och med färdiga muttrar och fjädrar. Det är klokt att lägga golvet så fort som det är uppackat. Golvplattor som håller sig för långa kommer lätt att krympa och slå.

Trägolv

I gamla hus och radhus finns det ofta en original trägolv gömd under många lager lim, beläggningar och dekontaminanter. De som inte har tur kan få ett nytt bordsgolv i rustik eller smal stil.

Trägolv kan ytbehandlas på många sätt. Vissa lämnar dem obehandlade, men det ökar risken för färgning och smutsuppgörelse. Att måla, olja eller färg ger golvet bättre fläckmotstånd. Före olja eller lackering kan golvet färgas med fläck eller färgas med lut, men golvet kan också färgas genom att tillsätta pigment i färg och olja.

Massiva golv kan monteras direkt på strålen, helst med skruvar eller naglar. Det kan också skruvas eller spikas på spånskiva eller limas på substratet.

Laminat

Laminatgolv är tillverkat av hårda träfiberplattor, med ett tryckt mönster. Sådana golv kan imitera allt: sten, trä, metall och kakel, eller har en egen design. Laminerna är ännu hårdare än parkettgolv och är lätta att hålla rena under produktens hela livstid. De är också mycket stabila mot exempelvis luftfuktighet än parkett.

Laminatgolv görs av det faktum att flera lager av identiska eller olika material pressas ihop. Du kan välja mellan direktlaminering och högtryckslaminering. Direkt laminerat golv har ett dekorativt papper som ger mönstret, över ett tungt slitlager läggs. Högtryckslaminat tillverkas genom att lagren läggs i lager. Detta laminat är hårdare mot slag och hårt slag.

De flesta laminatprodukter levereras med klick- och fingerfjädersystem för enkel montering.

Vinyl

Vinyl är den verkliga kameleongen inom golvdesignen. Du får belagda med ränder, rader och bubblor, eller naturliga imitationer av trä eller kakel. Vissa ytor är hala, lite matta, vissa har tydliga mönster. Det kan tåla mycket slitage, många kvaliteter är bekväma att bära, och underhållet är enkelt: vatten och tvättmedel håller länge kvar.

Vinyl är ett plastmaterial, PVC, som tillverkas i alla möjliga mönster och färger och kan passa in i alla rum i huset. Vinylbeläggningar finns i fem olika huvudkategorier: Kuddevinyl, homogen vinyl, heterogen design vinyl, vinylplattor och badrum vinyl.

Vinylbeläggning kan lossas eller fästas med tejp i små utrymmen med låg belastning. I större rum rekommenderas helliming. I större rum och i våtrum bör du använda hantverkare, både för kvalitet och garanti.

Linoleum

Linoleum är en naturlig produkt baserad på korkmjöl kompletterad med linolja (därav namnet), färgas och läggs i ett tunt skikt på en vävnad av jute. Vi pratar om rena naturmaterial, som också är mycket slitstarka.

Linoleum levereras idag med ett skyddande toppskikt, och med lämplig vård är ett sådant golv lika bra efter många årtionden av användningen. Linoleum har förmågan att reparera små skador i sig, men är sårbar mot repor. Det skyddande skiktet gör också linoleumgolvet lättskött. Linoleum levereras både som plattor du enkelt klamrar sig och rullas oftast av hantverkare. Färgsamlingarna läggs till för att kombineras. Linoleum passar väl för alla torra rum i huset.

Kakel och natursten

Du har ett oändligt urval av kakel, och de kan vara i generationer, förutsatt att de är av god kvalitet och att de är ordentligt lagda. Mönster och färger varierar från helt neutrala till de mest färgstarka och invecklade mönstren, och plattorna sträcker sig från några centimeter till en kvadratmeter.

Ytorna kan variera i slitstyrka och glidmotstånd. Små plattor med många leder är mer slitsbeständiga än stora, släta plattor.Generellt består mosaiksten av små glaserade plattor som finns på nätet. Kakelarna måste vara helt rastfria och får inte monteras på trämaterial.

Gipsskivor, murverk eller betong är smartare. Plattor bör också läggas på värmekabel, annars kommer golvet att vara kallt för att fortsätta.

Gummi

De är tuffa. De är hållbara. De är bra att fortsätta. Gummi golv har många fina egenskaper och innehåller naturliga råvaror: fint slipad krita, skiffer, asfalt, cement, kork eller marmor. De mest populära gummitäcken är försedda med runda knutar.

I princip kan mönstret vara något. Sådana golv är starka och glidfria. De är vattenavvisande - men inte vattentäta, utom om lederna är svetsade ihop - och håller sig bra i många år. Färgvalet är stort och varierat. De är lämpliga för rum med många trappor och användning, till exempel i köket eller i entrén.

Gummi golv kommer som kakel och kan monteras av alla som klarar av att placera ett vinylgolv. Gummiplattorna kan läggas lös, men det bästa är att klistra in dem.

Cork

Cork är ett förnybart naturmaterial som isolerar sig bra mot ljud, är glidfritt, varmt och bra att bära. Kork är således ett alternativ till både trägolv och plastprodukter. Korken är inte särskilt hållbar, och ytan skyddas ofta av vinyltorka. Så småningom har det funnits många mönster och färger på marknaden, både mörka jordskärmar och färgade korkgolv. Speciellt i barnrum och sovrum är kork populär, men det passar väl för alla torra rum i hemmet.

Korkgolv finns i två huvudvarianter: Kakelplattor av hela kork och PVC-glidtak och lamellparkett inbyggt i flera lager med korkfaner som ett mönsterlager. Kakelarna limmas på golvet, medan korkdäcksborden knäpps ihop på samma sätt som ett parkettgolv.

Mattor

En kall höstmorgon finns ingen bättre golv än en matta på golvet: varmt, bekvämt att ha på sig och vanligtvis trevligt att titta på. Mattorna kan vara av ren ull eller ull i blandningar med nylon. De kortärmade mattorna är mer hållbara än de med långa höfter. Mattorna med långa höfter och stora slingor väger mindre än andra mattor. Mattorna med styvhet blir styva och starka.

En bra matta samlar in damm och håller den ordentligt ner i golvet tills du kommer med dammsugaren. Andra golvmaterial gör stoftet virvlande. Mattor har inte allergiframkallande fibrer, men är ofta gjorda av samma material som finns i möbeltextilier och kläder. Massiva mattor är mindre lämpliga i fuktiga källare, i köket och i badrummet. Mattor levereras som plattor samt som körfält.

ADVERT

Mest populära