All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Hur väljer man ett nytt parkettgolv?

Ett nytt parkettgolv består av träd började växa i ungefär 130 år sedan. När du investerar i en ny parkettgolv kan vara en bra idé att tänka på som en påminnelse om att göra ett bra val för långt in i framtiden.

- Under ditt liv kommer du att byta parkettgolv en gång, högst två. Oftast ändras inte golvet eftersom det är nödvändigt, då ett golv av god kvalitet, livslängd, säger Anders Gathu, nordisk produktchef på golvleverantör Tarkett.

Så när du först befinner sig i en situation där vi bör investera i en ny parkettgolv, uppmanar han att ha en medveten medvetenhet och ordna både utseende, kvalitet och miljö i butiken innan valet tas.

- Som konsument bör du fråga om träet är miljöcertifierat. Våra parkettgolv är Cradle to Cradle ™ certifierad, vilket innebär att Tarkett uppfyller många miljökrav. från hållbart skogsbruk till alla stadier i produktionskedjan. Miljöhänsyn i produktion av golv är tyvärr inte självklart, då är du en miljömedveten konsument måste du ställa krav, råder han.

Herritage från Tarkett Studio Collection naturliga färgvariationer i kombination med en borstad yta och glasyr.

Kvalitetsskillnader

Att ha ett medvetet förhållande till kvalitetsskillnader är också en fördel. Det skandinaviska klimatet är helt annorlunda än i Europa. På vintern, med kallt ute och stark brand inne får vi en mycket torrare luftkvaliteten än i de varmare månaderna, där luftfuktigheten är betydligt högre.

- Trä är ett levande material. Det betyder att när träet blir fuktigt sväller det och det krymper när det blir torrt. För parkettgolvet för att ta itu med vårt nordiska klimat och varken få spruckna eller i värsta fall gå upp, det är otroligt viktigt hur golvet produceras, säger Gathu.

Golv av seriösa spelare på den norska marknaden till stor del produceras och anpassas till de nordiska temperaturväxlingar, men det gäller inte för alla parkettgolv.

- Jag skulle också begärt ordet yta - det finns stora variationer och komplexitet i hur en lack är uppbyggd. Be om information om golvytan och hur det hanterar slitage, repor och fläckar, Gathu tips på.

Utseendet är också viktig faktor

Handgjorda, tunna faser ökar rustik och äkta intryck av serien Herritage av Tarketts Atelier samling.

Det mest uppenbara att tänka på är kanske utseendet. Tidigare gick de flesta av de mer naturlig ek produkter, men nu producenterna val betydligt mer komplex och komplicerad - både vad gäller struktur, färg och tabellbredden.

- Det ger i allmänhet mer harmoni med smala golvbrädor och mindre mönster i ett litet rum.I ett stort rum har du fler alternativ. Titta på ljuset och formen på rummet. Det ger mer lugn om stavarna och golvbrädorna går i ljusets riktning. Om du har ljus från flera håll, bör du följa den längsta väggen. Med andra ord, den längd som många gånger bestämmer riktningen är Gathus tips.

Dessutom är arkitekturen och stilen hos huset i det övriga interiören också viktigt.

- Jag vill antingen lägga till eller skapa kontraster. Vad du väljer beror på hur hård du vill vara. Efter husets arkitektur är det självklart en säker väg att gå, lika väl genomtänkta val ger ofta spännande och personliga utrymmen. Du kanske vill utmana och ha olika våningar, men det måste ske medvetet, säger Gathu.

ADVERT

Mest populära