All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Här väljer du köksdekoration

Ett nytt kök är en stor investering. Efter badrummet är köket det dyraste rummet i huset att borsta upp. Då är det bäst att få det rätt första gången du borstar upp.

Prisintervall

Plånbok är ofta det första kriteriet folk väljer. Det är logiskt. Det är ingen mening att drömma bort i ett kök som ligger långt ifrån. Skapa en budget så att du vet vad du har att göra med, och börja jaga drömköket ut ur det.

Det kan vara värt att börja söka på internet. Ett antal tillverkare säljer till utställningsmodeller till mycket bra priser. Detta kan läsas mer i artikeln Hur man gör en köksbägare.

  • Så borstar du köket på en budget.

Utrymme

Vad behöver du för lagringsutrymme för mat, koppar, badkar, pannor, dukar och nypa? Hur mycket utrymme har du till ditt förfogande? Hur mycket är utrymmet begränsat i form av dörröppningar, fönster i obekväma höjder, opraktiska krokar etc? Hur högt tak ska inredningen gå?

Det här är frågor du borde klargöra innan du köper köksmöbler.

Läs också:

Nu passerar LED-lampor våra hem

Glödlampor och halogenlökar kommer ut ur butiker i hela Europa. Värdshuset levereras med energibesparande LED-lampor.

  • Läs också: Så här skriver du ditt drömkök.

Style Choices

Kökets inredning ska i viss utsträckning passa in i resten av interiören och arkitekturen i hemmet. Ofta är inrederdörrarna en ledtråd av vad som kan vara rätt stil.

  • Här hittar du fler tips för köksreparation.

Tydliga dörrar kan vara en bra utgångspunkt för en modern stil, medan målade dörrar fyller sinnet i trivialt eller traditionellt kök.

- Det är lite omtänksamt om du väljer en minimalistisk köksinredning, men har fyllningar i innerdörrarna. Det passar inte ihop, säger Øystein Kvandal, chef för Kvandal Kök.

Läs också:

Köpguide: Höstens nya kök

Köket är det nya vardagsrummet och vi nordmän älskar att laga rummet där vi lagar mat, äter och umgås. Drömmer du om ett nytt kök? Vi ger dig ...

Kökets inredning ska passa in med resten av interiören. Illustrationfoto: Colorbox

Material

Bör skåpdörrarna vara av massivt trä eller finér? Laminat eller melamin? Skulle de vara målade eller högglans? Vad sägs om glasfält?

- Glasfronten används för ett ljusare uttryck i köket. En extra effekt skapas genom att kombinera med inbyggd skåpbelysning, skriver HTH.

Det är en bra idé att komma ihåg att du kan tröttna på köket om några år. Hur lätt blir det att ändra dagens val baserat på materialvalet du har tagit?

Läs också:

för att välja bänk

Inte bara bör en bänkskiva vara praktiska och av hög kvalitet, bör det se bra ut också. Här guidar vi dig att välja rätt för dig.

  • Se förändringen i köket före och efter!

Funktionalitet

Dagens kök kan komma med en mängd smarta funktioner, från extra bred lådor trivet integreras i bänkskivan. Du kanske vill ta dig tid att ta reda på vad du behöver och vad som finns på marknaden.

Artikeln De viktiga köks detaljer har en översikt över några av alla som smart du kan få till köket i dag.

Miljö

- Ökat fokus på miljön gör att många kunder föredrar nu en kvalitet köket som lever länge. Det kök tillverkas i Norge och därmed är "kortväga" är också betydelsefullt för val av köksleverantör, säger Marianne Löwenstein, marknadschef på Ansträngande Kitchen.

Det är nu möjligt att köpa svanmärkt kök. Detta är ett kök som uppfyller de höga kraven på produkterna under hela livet.

- Det är till exempel att limet ska innehålla ett minimum av miljöfarliga kemikalier. Att träet inte kommer från hotade skogar. Produktionen av spånskiva är miljövänlig, säger Marbodal, marknadschef.

Mycket många väljer kök från Ikea. Därför är de också medvetna om sitt ansvar.

- Det vi gör har stor inverkan på miljön, eftersom vi jobbar med stora volymer. Genom att använda återvunna material, kan vi producera mer hållbara, säger Anna Granath, produktutvecklare på Ikea, i samband med lanseringen av köket Kungsbacka 2017.

De fronter i det nya köket är tillverkad av återvunna plastflaskor, som omvandlas till en plastfilm !

Vill du ha mer tips och tricks för hem och trädgård? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära