All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Köp ett hus i Danmark

Det är kul att vara norsk i Danmark - tills du köper ditt hus där. Danskarna har en mycket speciell bestämmelse i lagstiftningen som ställer höga krav på utlänningar som vill köpa ett hem eller ett fritidshus i landet. Om du inte har bott i fem år eller mer i Danmark, måste du ha tillstånd av justitieministeriet att köpa egendom i landet. Och det handlar om mycket mer än en formalitet. Du måste verkligen övertyga dig om att du har en speciell koppling till det förtjusande landet. Inger Øyen från Kristiansand kom igenom nålögon under 2011.
- Det var en spännande process. Vi hade hittat ett hus vi verkligen ville ha och vi hade erbjudit att sälja ett pris som han var nöjd med. Då var det ganska nervöst att vänta på ja eller nej från ministeriet, säger Øyen.
Särskild bilaga
Lagen i sig säger inte mycket om vad som krävs för tillstånd att köpa bostäder för utlänningar. Därför är det svårt att säga exakt vad som gör vissa program kommer att beviljas medan andra förkastas, säger advokat Søren Vestergaard Hansen:
- Många norrmän frågar mig vad som krävs för att få "ja" på en ansökan om Köp ett hem eller stuga här i Danmark. Men det är svårt att ge ett exakt svar. Poängen är att du måste bevisa att du har en särskild förbindelse med Danmark. Och sedan har det inte varit en semester här de senaste tre åren. Det tar mer. Du bör kunna dokumentera en viss kärleksaffär med marken, så att säga, säger Hansen, inklusive arbetar för att hjälpa norrmännen att utforma en korrekt tillämpning till ministeriet. För applicering verkligen ska lägga sin själ i
- Man kan visa att de har en särskild anknytning till Danmark, till exempel genom att visa att du har familj i landet, att genom insatser har arbetat i eller med danska förbindelser; eller att du har bott och vistat i längre perioder i Danmark. I det fallet borde man kunna skriva i detalj: Således, helst, datum och tid på året, säger Vestergaard Hansen. Han påpekar att det också skulle vara en fördel om du har lärt sig språket och kan skriva ansökan på danska.

Skriven på danska
Precis vad gjorde Inger Øyen.
- Ja, jag skrev ansökan på danska. Dessutom har jag nära familj i Danmark som jag visade på. Vi har alltid varit på semester där och dessutom har både min man och jag haft jobbbröder till landet. Jag tror att alla dessa saker har spelats in innan vi fick ansökan, säger Øyen.
Hon berättar för henne att det inte gick som smort. Justitieministeriet förlorade första ansökan, som Eye hade lagt så mycket arbete på. Mäklarfirmor, som skulle behöva landa bostadshandeln, var tvungen att föra en dialog med departementet för att försöka förklara att ansökan redan har skickats.Till sist fick ön att sända in ansökan, och bara innan ministeriets självpålagda behandlingsperiod löpte ut, fick ön ett svar.
- Då vi andades ut. Vi hade bud på fastigheten innan vi ansökte och skickade reservationer för tillstånd från ministeriet. Att slutligen sluta handeln efter många veckors väntan var bra, säger Øyen.

Tomt hus
Bakgrunden för den danska bestämmelsen har tydliga paralleller med Norges bostadsläge: Danarna vill inte ha stora inköp av fritidshus som kommer att lämnas under större delar av året på områden som Nordjylland.
- Det var då protektionismen mot västtysklands storebror. Danskarna ville inte att tyskarna eller andra icke-nordiska länder skulle köpa stora semesterbostäder. Både eftersom tyskarna tenderar att ta med sig allt de behöver från sitt hemland, där varor och tjänster är billigare, men också för att danskarna vill ha levnadsmiljöer, förklarar den mycket nyttade fastighetsmäklaren Espen Solum i Kristiansand.
Solum har upprepade gånger gått in i media med hjärtslag över situationen i Danmark: problemet är att husen nu är tomma, men Solum påpekar ändå. Arbetsmarknaden gör att människor flyttar mot städerna, men kämpar för att sälja bostäderna i utkanten. Särskilt i norra Jylland är det här ett problem - som norrmännen kunde hjälpa till med att lösa:
- Hade norrmän mer eller mindre köpt fritidshus i Danmark, hade vi inte haft så mycket som en korv. Vi skulle ha använt lokala hantverkare, handlas lokalt och hjulen kunde ha hållits i varv i områden som nu är ruttna i rot, säger Solum. Det finns dock liten anledning att tro att bestämmelsen är ödmjukad med den första.
- Tyvärr finns det lite politisk vilja att göra någonting om denna regel. Så det blir svårt under överskådlig framtid för nordmän som vill köpa i Danmark, säger Solum.

Använd advokathjälp
Både Solum och Hansen rekommenderar personer som fortfarande vill försöka kontakta en advokat som kan bidra till och utforma ansökan samt bistå vid köpprocessen.
- Här i Danmark är mäklarens säljare man. Det är därför vanligt att köparen har sin advokat i inköpsprocessen, förklarar Hansen.
En advokat kan också hjälpa till med ansökan till justitieministeriet. Men ingen garanti för att få ansökan, varken advokaten eller någon annan kan tillhandahålla.
- Justitieministeriet kände sig formellt och tungt. Men med detta har vi en stark känsla av att vi nordmän är mycket eftersökta i Danmark, säger Inger Øyen.
- När vi först kom igenom nålöget har vi blivit varmt välkomna sedan. Vi har världens bästa danska grannar som slår värmen på för oss innan vi kommer och tittar på huset medan vi inte är där. Vi har också haft en trevlig vänskap vi är mycket engagerade i när vi är i Danmark. Så det är ingen tvekan - det är ljuvligt att vara norska i Danmark, trots styva regler, tror ön.

ADVERT

Mest populära