All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

För att bygga din egen örtagård

Många människor tillbringar så lång tid på stugan kommer en mini trädgård med örter och sallad vara att både nytta och nöje. Tänk dig att kunna promenera med sax och korg och plocka färska och rena örter till middag. I kabinen har du gott om tid att sätta och plantera, luktar, luktar och skördar.

Vi har valt att bygga en låda på 100 x 60 cm, den övre sluttningarna uppåt och omvandlas till tre terrasser. Här har du plats för minst 15 örter, eller något mindre i kombination med sallad. Om du är i stugan från sen vår till tidig höst, är fröet saken. Det är billigare än växter, och du ser det igen när det blir tomt. Om dina vistelser är mer sporadiska måste du köpa växter. Men kom ihåg att det är ett bra tillfälle att ta vad som finns kvar av örter och sallad när du lämnar hemmet under en längre tid.

Ett problem med stugan kan dock vattna. Men om du flyttar trädgården till en mindre solig plats, kan du rädda grödan genom att fylla 1, 5 liters flaskor med vatten och lägg dem med pipen ner - två i varje avsats. Det finns också bra automatiska vattningssystem på marknaden som fungerar bra.

Fram, bak och sidor: 10 st. terrass bord (21 x 98 mm) à 40 cm och 10 st. à 70 cm Foto: Foto: Kjell R. Solheim

Fram, bakre väggen och sido

Klipp till de främre och bakre väggar - 10 st. terrass bord (21 x 98 mm) à 40 cm och 10 st. à 70 cm. Skruva borden med pråmar, inre skruvar. Skådespelarna ska gå 20 mm inom kanten. För att få rätt vinkel kanske du vill lägga tabellerna på, till exempel. ett trädgårdsbord och använd två sidor av det som provning. För att undvika för mycket jord väljer vi att låta botten av lådan glida uppåt i nästan samma vinkel som sidorna. Fäst därför den nedre läckan på framsidan ca. 15 cm från underkanten. På samma sätt för bakväggen är 40 cm. Det övre lagret skruvas på toppen.

Då är det sidans tur. Använd samma 90-graders trick på ett trädgårdsbord. Lägg ut sex terrasser, markera 40 cm och 70 cm, och sträck upp. Dra åt bitarna och skruva ihop med ett spel som sträcker sig till kanten. Spelet ska vara ungefär 10 cm från underkanten. Toppen är senare låst med toplist.

Skruva upp

Skruv: De fyra sidorna är skruvade ihop. Använd långa, kraftfulla skruvar. Foto: Foto: Kjell R. Solheim

De fyra sidorna är skruvade ihop. Använd långa, kraftfulla skruvar. Om det är lämpligt att flytta örtgården, till exempel inomhus på vintern, är det lämpligt att förstärka hörnen med järnvinklar.

botten som backarna

För att spara jorden, men ändå har gott om växter, botten lutas vid ungefär samma vinkel som sidorna. Detta uppnås genom att lägga golvet på de lägre läckorna. Skruva på däcken i rätt längd med två skruvar i varje ände för att göra lådan stabil. Det kan finnas något avstånd mellan tabellerna.

Bottenskråning: För att rädda marken men ändå ha gott om växter kan botten luta ungefär samma vinkel som sidorna. Foto: Foto: Kjell R. Solheim

Skär till två bord (21 x 148 mm) och fäst dessa på sidorna för att bilda terrassens framsida.

Ta sedan på botten och sidorna med plast. Det räcker att plasten kan fästas med en häftpistol, eftersom marken håller den på plats. Men eftersom en tunn hyll ska placeras på toppen och botten samt listor på sidorna kan plasten också pressas och fästas under dem. Kom ihåg att hälla hål i plasten längs framväggen så att överskott av regnvatten dräneras.

Skapa hyllor

Skär till två däckbord som skyddar upp och ner i örtgården. Dra åt dessa och placera ett lekfullt eller smalt bord på sidoväggarna. Sätt en skruv i varje sidobord för att göra dem stabila.

Då är den lilla örtgården klar för användning. Placera det i solväggen eller på lämpligt ställe. Fyll i mark, ca. två och en halv säck och sedan är det bara att plantera och skörd

Läs också

I denna klippa högen dök en arkitekt stuga

Skapa hyllor: Klipp till två trall hyllor upp och ner vid örtgården. Foto: Foto: Kjell R. Solheim

- Lägg ditt skambud på svenska stugor i år

Kontrollera fräcka förlängning på lodge i Hedalen

Stor guide till smarta bilagor

ADVERT

Mest populära