All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Så att du kan bygga ut vinden

prompt: Dag Erik Kongslie
Interiör vinden ökar både kapacitet och försäljningsvärdet av hemmet. Takets utveckling kan frigöra utrymme för hyreshus på nedre våningen eller generera bostäder där de äldre bor nere och de yngre på övervåningen.

Taket är skadligt


Varje år kostar fastighetsskador norska samhället en miljard. Många av skadorna uppstår i samband med tak, och den stora majoriteten kunde ha undvikits med korrekt planering och utförande.
- När du skapar ett rum på vinden är det särskilt viktigt att isolera, ventilera och täta taket på lämpligt sätt före installationen. Den rätta lösningen beror på hur konstruktionen är i grunden, förklarar seniorkonsult Jan Chr. Krohn hos SINTEF Byggforsk.
Boken "Gör plats på vinden" från SINTEF ger råd om vilka lösningar du bör välja vinden, vad du kan göra själv och vad en professionell hantverkare ska göra. Lösningarna bygger på SINTEF Building Researchs långvariga erfarenhet av kartläggning av byggskador på loftet och i bostäder i allmänhet.
- Vi vet vad både hantverkare och DIYers göra misstag, och vill att denna bok för att visa hur det ska se ut under synliga ytor för att undvika skador, säger Krohn. Bra råd för nya och gamla hus Boken visar hur man går vidare när man uppför ett loft i ett enda hus. Här hittar du bland annat råd:
• rumshöjden,
• Öppen spis regler
• utrymningsvägar
• isolering i taket

• struktur golv, tak och väggar

Införande av takfönster och utveckling med lakan eller takplattor diskuteras också. Utgångspunkten kan vara ett nytt hus där loftwork kvarstår, eller ett befintligt hus med potential på vinden.

uppdateras efter TEK10


Böckerna i fakta serien från SINTEF visar hur lager av tak, väggar och golv måste byggas upp under och bakom de synliga ytorna. Lösningarna uppfyller planerings- och bygglagstiftningen. Siffrorna i boken kan användas som en arbetsbeskrivning, en avtalsgrund mellan husägare och hantverkare eller som dokumentation i ett byggnadsfall.

ADVERT

Mest populära