All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

För att fräscha upp ditt kök billigt

Det kan snabbt bli en dyr affär att skjuta upp ett trött kök. Men om du inte behöver byta ut allt, kan du förnya både billigt och enkelt.

- Förutom el och rör, där yrkesverksamma måste göra jobbet, kan du göra allt själv. Ta bara en helg och gå vilse, säger Siv Egger, kommunikationsrådgivare i Ikea.

Hon säger att det alltid är möjligt att byta om det inte blir så bra som du trodde. Hennes uppmaning är att våga försöka.

Förnya kök enda

- Det finns en hel del du kan göra själv i ett prisvärt och enkelt sätt, säger Egger.

är det enklaste att ersätta handtagen på skåp, måla området mellan de övre skåp och bänkskivan, eller omkopplare väggplattor. Du kan också måla köksfronterna för att få ett helt nytt uttryck.

Enligt Egger behöver du inte byta mycket för att se den stora skillnaden. Till exempel kan du få ett helt nytt kök bara genom att byta fronter. Antingen alla, eller några, för att skapa ett litet liv. En ny bänkskiva är också något som hjälper till att ge en känsla av nytt kök.

- Kom ihåg att det inte bara är utsidan som gäller. Förbered, organisera dem och att köpa skopdelar och behållare, så komma in i köket ett helt nytt liv, deponering Egger. Det är också mycket budgetvänligt.

Anne Berentsen är inredningsarkitekt MNIL och kreativ chef vid Berentsen Interior Architects. Hon kan berätta att du inte behöver göra mycket för att få en modern och ny känsla till ditt kök.

- Ta bort ljuslistor under skåpen och lägg till en annan typ av belysning. Det har överraskande stor effekt, och belysning är en viktig faktor som många kanske inte tänker på, säger Berentsen.

Hon säger att det finns både rättvisa och bra lösningar på marknaden, så möjligheterna är många.

Redecorate ditt kök med

- Man Work, demontering, som ersätter bänkskivan, ändra inredning och swap brickor du kan göra själv, säger Berentsen.

Enligt inredningsarkitekten kan du även montera belysningen så länge den är installerad via ett existerande vägguttag eller kontakt.

Om köket är i ett fungerande skick kan byte av framsidan göra stor skillnad mot ett tröttsamt kök.

- Du kan till exempel ta bort eller hämta överkapslingarna och installera dem på ett nytt sätt. Kanske på ett helt annat ställe i köket om du har möjlighet. Byte av hyllor med flera hyllor uppdaterar enkelt kökets uttryck, berättar Berentsen.

Egger tillägger att du bör prioritera vad som precis ger ditt kök ett nytt liv och en ny känsla. För vissa är det lätt att hantera, men för andra betyder det att man ersätter maten och fronterna i inredningen.

- Det är svårt att ge en konkret rekommendation om vad du bör prioritera. Det viktigaste är att du tänker på vad du behöver i ditt kök och vidtar åtgärder baserade på det, förklarar Egger.

Och när det gäller vad du inte kan göra själv är det inte mycket.

- Du behöver en rörmokare för att ersätta kranen och elektriker för att installera belysning, om du inte har uttag eller byta installeras, säger Berentsen.

Det finns mycket konkurrens på marknaden, så hon rekommenderar att man forskar olika företag och begär ett pris i förväg.

Vad kostar det att laga köket?

- Hur mycket uppgraderingen av köket kommer att ligga till priset varierar mycket beroende på vad du vill göra, säger Egger.

Hon informerar dig om att du kan komma undan med en uppgradering till mindre än 1000.

Det är dock reserverat om du bara gör små förändringar, men det verkar fortfarande mycket. Till exempel byter handtag på köksdörrar och lådor.

Nedan har vi listat vad du kan göra för att laga köket billigt och helt.

1) Bänkplatta

Byte av bänkskivan är ett av de enklaste grepp att uppdatera.

Berentsen säger att bänkskivan är en så synlig del av köket att det bara kommer att ha en bra effekt bara för att ersätta den.

- Det är en av de mest prisvärda grepp du kan göra för att uppgradera köket på ett bekvämt sätt, som definitivt kommer att göra stor skillnad, säger Berentsen.

Hon tycker att bänkskivan är en enkel och prisvärd investering om det finns något som skadar köket och gör det verkade föråldrat. Dessutom kan du byta bänkskivan, vilket är ett stort plus.

- Den mest prisvärda lösningen när det gäller bänkskivor är laminat, och här finns det många smarta och moderna typer, säger Fredrik Tønnesen, kategori chef för kök på Elkjøp Nordic.

Det som är penest är givetvis en enskild sak.

Tønnesen tillägger att en bänkskiva kan slutföras med en kum installerad och färdig carving för en tallrik. Du kan också beställa fasta längder och göra hela jobbet själv.

- Du gör mycket av det stora monteringsjobbet, du sparar mycket pengar, säger han.

Tønnesen råda dig att söka råd från en vän som har renoverat köket tidigare, om du vill göra jobbet själv.

- En ny bänkskiva ger ditt kök ett nytt och uppgraderat utseende, avslutar Tønnesen.

Läs också: Stor guide till bänkskivor i köket

2) Tiles

Berentsen säger att plattorna kan vara svårt att sätta dig, men du verkligen inte behöver lägga till nya för att få en repetitions.

Om du går noggrant för att rengöra allt fett och skräp från plattorna, är det inget fel att måla över dem.

- Målning på utsidan av plattorna kan ge ett mycket bra resultat. Om lederna är slitna uppenbarligen du behöver för att fixa det, men det är enkelt, billigt och ger samtidigt stor förändring, säger Berentsen.

Men hon informerar också om att det även finns panelpaneler som kan limas utanför plattorna.Det kan ha en stor effekt och ge en övergripande känsla till köket. Du kan också lägga till en bänkskiva utanför plattorna, vilket ger en ny del av materialet mellan bänkskivan och topparna.

"Det är lätt att göra själv och behöver inte kosta mycket," säger hon.

Tønnesen lägger till att du får kakel för 100 kronor per kvadratmeter och uppåt. Det är bara din egen budget som sätter gränserna.

Enligt Tønnesen är kakel något du klarar av att lägga dig själv. Och om du behöver råd finns det många bra och informativa online-filmer om hur man gör det.

- Om du inte bara tummar upp, borde det vara bra, säger han.

Läs också: Hur man lägger golv i köket helt själv

3) kran och sjunker

Switch sump utan att riva bänkskivan.

För att enkelt uppgradera köket kan du till exempel byta kam, mixer eller båda. Men kom ihåg att du behöver hjälpmedel för att få jobbet gjort.

- Välj ett mixerbatteri som passar dina behov och låt en professionell jobba, rådgör Eggen.

Enligt Berentsen är det ett krav att använda rörmokare för att montera mixern. Å andra sidan kan du byta ut och installera dig själv. Och du kan faktiskt ändra stöveln utan att byta kranen, så du sparar pengar en ny mixer.

- Om du hittar en brunn som är exakt samma storlek som den du har, också undvika du riva upp bänkskiva, säger hon.

4) Alla huvar

Tønnesen säger att det har varit en hel del nytt och spännande på marknaden under de senaste åren när det gäller köksfläktar.

- Många av lösningarna ser inte ens ut som de traditionella fansen, så här är mycket innovation, säger Tønnesen.

Och om du vill byta fläkt är det något du kan göra allt själv.

- Att sätta ner den gamla fläkten och installera den nya är något som de flesta saker gör på egen hand.

Att välja rätt fläkt anpassad till köket, och som även har effekt är det viktigt att tänka på.

Att slå ner din gamla fläkt och installera en ny är något som många hanterar själv. Tønnesen berättar att du kan få ett köksfläkt för nästan 500 kronor.

Berentsen säger att om du köper en ny fläkt, se till att du köper en med god kapacitet. Det har vanligtvis inga äldre fans.

- Kvalitet är det viktigaste före utseendet, säger hon.

Hon informerar dig om att det är okej att veta att du kan sätta en helt integrerad fläkt i en normal huva utan att byta skåp.

Och om du uppgraderar är fläkten dock en lek investering för att förnya.

- Fläktar blir värre genom åren och kan bli brandfarliga. Det är definitivt en nonsens att prioritera utbyte, säger Berentsen.

5) fronter och handtag

kök lika bra som ny med lite färg och enligt Berentsen köket kommer att vara så gott som ny om du måla köksluckor.

Du måste nog spendera en helg, men du märker en stor skillnad. Det kostar lite arbete, men inte hela världen i pengar. Det kan vara som att byta hela köket utan att du gör det.

- Du kan också välja att bara byta handtag och behöver inte spendera mycket, berättar Berentsen.

"Det enklaste sättet är att byta handtag, och det kan ge överraskande stor förändring," lägger Egger till.

Hon tillägger att du lätt kan få ett helt nytt kök bara genom att byta fronter. Till exempel kan du måla några av dörrarna så att du får ett varierat uttryck.

- Du kan också måla hela framsidan, för att ge köket ett nytt liv. Det är både enkelt och billigt, säger Egger.

Läs också: Sök efter en köksö i ditt kök

Uppdatera köket gratis

Om du inte kan spendera för stora nya saker eller inte kan byta, finns det saker du kan också fräscha upp .

- Alla monster lämnar, säger Berentsen.

Hon rekommenderar att du tar bort allt som finns i köket förutom inredningen, så att du står med ett tomt ark. Då kan du lägga in en sak i taget. Kanske något nytt, eller bara omladdning på gamla saker, för att skapa en illusion om att stora förändringar har gjorts.

- Det hjälper också att hålla köksbänkskåpen ren, utan för mycket saker. Bli av med all den röra du har. Det enda som kan ha stor effekt, säger Berentsen.

Hon tror att bara några nya växter eller burkar kan vara till stor hjälp. Eller du kan flytta på det du redan har och sätta det på ett nytt sätt. Berentsen tror att du kommer märka en större skillnad än du kanske tror. Dessutom är det överlägset det billigaste du kan göra.

- Och kanske det viktigaste tipset på alla: Har inte tvättmedel på bänken. Köp en tvålhållare, så det är plötsligt renare och snyggare, avslutar hon.

ADVERT

Mest populära