All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

För att undvika statisk klädsel

Många av oss har förmodligen insett att kläder blir statiska och täppt efter en runda i torken, och det kan vara ganska irriterande.

De flesta använder tygmjukgörare i tvättmaskinen när de tvättar tvätt, och användning av detta förhindrar statisk elektricitet. Användning av tygmjukmedel rekommenderas bland annat av Lilleborgs konsumenttjänst.

Men om du inte vill eller kan använda sköljmedel, är det enligt hemsidan eHow ett enkelt och billigt alternativ för att förhindra statiska kläder, nämligen bollar av aluminiumfolie.

Hur man gör

1. Riv av ca 60 cm aluminiumfolie.

2. Krulla den i en hård boll.

Läs också:

Hur ofta byter du handdukar?

Hur ofta byter du verkligen handduken? Förmodligen inte tillräckligt ofta, säger rengöringsexpert.

3. Pack bollen i ett ytterligare folieark för att få en boll som mäter ca 7, 5 centimeter i diameter. Du borde göra tre sådana aluminiumbollar.

4. Sätt de tre bollarna i torktumlaren med de våta kläderna och torka som vanligt. Foliebollar kommer att minska uppbyggnaden av statisk elektricitet i tvätten. En annan effekt är att foliebollarna också kommer att "fluffa" tvätten, vilket kommer att minska behovet av strykning.

5. Du borde packa ett nytt ark runt bollarna varje vecka. De kommer sedan öka i storlek. När diametern når 10 centimeter ska de ersättas med nya 7, 5 centimeter bollar.

Webbsidorna Green Idea Reviews och Andreadecker. com har testat tricket med aluminiumbollar mot statisk elektricitet och är mycket nöjd med resultatet.

Aluminium neutraliserar

Kjartan Olafsson, docent vid Institutet för fysik och teknik vid universitetet i Bergen (UIB) har hört talas om trick, men har inte testat det själv.

Han har förklarat en aluminium förhindrar statisk elektricitet i dina kläder:

Se också:

Så skyddar din katt från fästingar, rundmaskar och lungmask

Den talar om hur och varför du behöver för att skydda din katt mot fästingar, lungorms och spolorms.

- När kläderna gnuggar mot varandra i trumman, överförs elektroner mellan kläderna, liknar när en gnidningsballong gnids mot en ullrengörare. Vissa metaller såsom rostfritt stål, som trumman är gjord av, leda ström dåligt och kommer därför knappast spela in "stulna" elektroner och leverans på baksidan av plagget som har förlorat en del av sina elektroner.

- "bas" metaller såsom aluminium, järn och zink, å andra sidan mycket lättare att avge eller absorbera en del elektroner och kan därför fungera som en budbärare för stulna elektroner, säger han.

Enligt styrelsen för civilskydd och beredskap (DSB) utgör denna styrelse inte en ökad brand- eller hälsorisk.

Fler tips för statisk klädsel

Förutom foliebollet har Andreadecker också. com testat nio andra metoder mot statisk klädsel och har kommit fram till två metoder som de tycker fungerar bäst. De kan kombineras.

Vinäger: Lägg till en halv desilitervinäger i tvättbehållarens behållare för att förhindra statisk elektricitet vid torkning av kläderna i torken. Enligt webbplatsen kommer det ingen lukt av ättika av kläderna.

Läs också:

Hur man väljer en bänkskiva

Inte bara bör en bänkskiva vara praktisk och hög kvalitet, det ska också se bra ut. Här guidar vi dig att välja rätt för dig.

Säkerhetsnålar: Säkra två säkerhetsnålar i två plagg innan du startar torken.

Ett annat alternativ att undvika statisk klädsel är att använda ullbubblor som du kan köpa från Epla.

Du kan också ta bort kläderna från torken innan de är helt torra och lufttorka dem för att förhindra att de blir statiska.

Källor: eHow, Green Idea Review och Andreadecker. com

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära