All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

För att undvika spindlar i huset

Spindlar kommer vanligtvis till hem på hösten - och speciellt i vått väder. Med andra ord, om du har spindelfobi, kan du möta en nervös tid och då måste du göra vad du kan för att hålla dem borta.

Bra förmyndare

Men om du inte har fobi eller kräkas över de små, finns det ingen anledning att förhindra att edderkopperna kommer in. De kan tjäna som bra vårdare i hemmet: Spindlarna äter de flesta andra insekter, som myror, flugor och sølvsmeder. Samtidigt, och till skillnad från några andra insekter, skadar de inte byggnaden.

Ironiskt nog kan vissa spindlar också hjälpa till att hålla andra spindlar borta. Stativen äter också varandra.

Saker Spindel tycker inte om

Men om du vill ha det mest spindelfria huset är det viktigt att bjuda mycket av den spindeln motvilja. Företaget Noragent, som bland annat arbetar med försäljning och distribution av bekämpningsmedel, har följande råd:

1. Vita vinäger

Blanda vit vinäger med vatten på en sprayflaska och spray i fönster och dörrkarmar och hörn där spindlarna stannar kvar. De kan inte hävda vinäger och kommer förmodligen att hålla sig borta.

2. Citron

Som ättika är spindlar inte särskilt glada över citrusfrukter. Du kan köra samma taktik med citronen som med ättikan.

3. Pepparmyntolja

Av någon anledning kan spindlar inte riktigt bära pepparmynta. En peppermynta här och där i huset kan fungera, men det är mycket effektivare att spruta pepparmintolja på strategiska platser.

4. Kastanjer

kastanjer hålla spindlar borta och förblir lång, så sätta ett par på fönster och det kommer enligt uppgift att fungera.

5. Katt

Katter är bra på att fånga och döda spindlar. Om du inte har en katt själv kan du låna i några veckor eller vara ett fosterhem för någon som behöver det?

Regelbunden rengöring

God och regelbunden rengöring kommer också att kunna förhindra spindlar - åtminstone för att de bosätter sig i hemmet. Spindlar tenderar att tycka om mörka, dammiga krokar, där de kan vara i fred för människor och tvätt. Vissa arter är beroende av en viss luftfuktighet, så om det bor permanent många av dem i källaren, kan du kontrollera luftfuktigheten där, och eventuellt göra insatser torrare luft.

Dammsugning

Har du först tagit spindlarna in i huset och vill ha dem borta, dammsugaren är ett effektivt vapen. En annan typ av variation är att lägga ett glas över spindeln och sedan smyga en bit papp eller stel papper under glaset. På så sätt kan du utföra spindeln utan att röra den. För dem med lätt spindelskräck kan det hjälpa till att använda en glasslåda i stället för ett glas.Isboxen är anmärkningsvärt stor, krossar inte om du kryper och är ogenomskinlig så att du inte behöver se spindeln medan du bär den ut.

Några vanliga spindlar i huset

Husets kopp: Tegenaria atrika är en av Norges största spindlar; Hanarna kan mäta upp till tio centimeter från framspetsen till bakbenet. Vanlig hushållssked (Tegenaria domestica) är något mindre. Båda är mattbruna med ett distinkt mönster på bakkroppen. De spinner stora, horisontella mattmaskor i hörn i källare, garage, uthus eller andra skyddade områden och trivs där det är mörkt. Spindlarna är nattintensiva och brukar komma genom fönster på hösten när männen ser hög och låg för kvinnor.

Brun husderkopp (Steatoda bipunctata): En av våra vanligaste arter. Brun huskupa är stor, chokladbrun och glänsande, med en ljus remsa längs framkanten av bakkroppen. Det trivs bäst i mörka och fuktiga källare, vind och uthus. Spindeln kallas ibland "falsk änka" eftersom den kan se ut som svart änka.

Kjelleredderkoppen (Meta menardi): Kjelleredderkoppen är mörk chokladbrun och en av våra största spindlar. Det gillar att ha det mörkt och fuktigt, och det finns ofta i smulor, tunnlar, stötdämpare och liknande. Källspindeln snurrar en klassisk hjulformad snurr, vanligtvis fäst vid taket, till balkar och i hörn mellan taket och väggen.

Wolfnyckel (Lycosidae): Wolfsvingar är medelstora, starka och vanligtvis mörka i färg. Honorna bär ofta en äggkokong på skinkorna. Spindlarna är dagaktiga; De går fort och är lätta att komma in i hus genom dörrar och fönster, men trivs bäst utomhus.

Vevkjerring (opilioner): Vevkjerringene kallas också "långben" och "stalkelbein". De tillhör spindlarna, men är inte en spindelart. Till skillnad från spindlarna spinner de inte på nätet. Kropparna är små och äggformade; ben lång och ledd. Vevaxeln gör ingen skada på huset.

ADVERT

Mest populära

5 Smarta saker du kan använda en kruka för
Drömmer du om din egen köksträdgård?
Lista fritt få erkända designpris