All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

För att undvika torksprickor

Kläder och annat trä torkar ut på vår och sommar och fuktar på hösten och vintern. Fuktrörelsen sväller och krympa veden. Om du har måttat fasaden i fuktigt skick kan det finnas så kallade torkare, där alla skogar verkar som ljusa band mellan omklädningsborden.

Torkdukar är inte direkt skadliga för plagget men är destruktiva. Speciellt på mörka ytor, eftersom det lätta träet är synligt synligt för den mörka bakgrunden och för att en mörk yta torkar mer än ett ljus kommer att göra.

- En vit fasad kommer i mitten av bakning vara upp till 35 grader varmt, medan en svart kan komma upp mot 75 grader, säger målarmästare Trond Riise på Nordsjö.

Mal först - spikning efteråt

Torka Crack

För att undvika synliga uttorknings sprickor, är det bäst att applicera färgen innan beklädnad spikas upp på fasaden. Genom att applicera primer och eventuellt också en topplackskikt innan montering, kommer torkarna inte att vara lika synliga. Virket kommer att fortsätta att krympa och svälla i takt med fuktförändringar i luften, men eftersom primer och måla nu täcker den underliggande beklädnad, kommer det inte att tända trä lysa.

- Om du bär en trasa med näsa och fjäder, var försiktig så att du inte applicerar för mycket färg. Det kan vara svårt att få borden tillsammans, säger Trond Riise.

Använd en fuktmätare för att kontrollera hur fuktigt träet är innan du målar. Utomhus träverk bör innehålla max 16-19 procent relativ fuktighet genom färg. Kontrollera flera ställen på fasaden, helst extra bra vid leder och ändar.

Not akryl ut

Trond Riise, Nordsjö

Men även för dem som redan har fått torra sprickor i fasaden finns hjälp att få:

- Det är verkligen inte mer hokuspokus än att gå efter en stroke pensel och lite färg i torka, säger Trond Riise.

Färgmästaren rekommenderar att man inte använder akrylmassa för att täta utomhusspår. Vid användning av tätningsmedel är det möjligt att fälla fukt i tyget.

- Om det finns stora sprickor och hål i plagget, kan de tätt förseglas med kattungar.

Vänta inte på behandling

Under senare tid har det blivit vanligt att köpa fabriksbaserade kläder. Detta sparar husägaren ett visst arbete på deponi. Inom byggsektorn finns även klädtillverkning och klädsel applicerad på både primer och överdrag som ska köpas. Användning av detta kan ge mindre synliga droppar.

Från byggprodukter säger tillverkare att fabriksbaserade kläder kan stå utan toppskikt i upp till ett år, men färgtillverkaren rekommenderar inte att man väntar på färgen.

- För att försäkra god vidhäftning ska Prebe agerade beklädnad behandlas så fort som möjligt, oftast inom en månad, säger Chresten Nielsen, målarmästare och CTO på Beckers.

Torka också i

Inomhus trä flyttar också med fuktighet i luften. För inomhuspaneler och dekorationer är träet dock torrt vid slutet av uppvärmningssäsongen och är fuktigast på mitten av sommaren. Detta beror på att hetluft kan bära mer vatten än den kalla vinterluftsburken. Var därför måla panelen mot sena vintern för att undvika synliga torka. Inomhus bör en fuktmätning visa fuktighet under 15 procent när träet appliceras på färg.

ADVERT

Mest populära