All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Hur ofta ska du måla huset?

Det kan tyckas lång tid att vänta upp till 15-16 år före nästa behandling av fasaden. Är dessa underhållsintervaller riktiga? Vi frågar målare Enrico Bastiani hos färgtillverkaren Nordsjö om hur länge färgen verkligen varar?

Hållbarhet

Närliggande vegetation kan spela en roll.

- Ja, färgen kan vara i 15 år, men det är oftast under optimala förhållanden, bekräftar han.

Enligt målaren kan många villkor förkorta intervallet.

- Bland annat beror på huset allmäntillstånd, substratet måste vara perfekt, sliparbete måste utföras korrekt, lämplig fuktighet och lämplig temperatur. Dessutom beror det på husets geografiska läge, väder- och vindförhållanden och lokal topografi. Om den närliggande vegetationen också kan spela en viktig roll i färgfilmen, förklarar han.

Tvättning är viktigt

Regelbunden tvätt är viktigt.

- Vad är kanske viktigare än att överväga ommålning var femte, tionde eller femtonde år, är det för att hålla väggarna rena. På vissa ställen kan årlig tvätt vara nödvändigt, men jag skulle vilja säga att varje tredje år är ett minimum. Färgen varar betydligt längre när färgfilmen hålls fri från smuts och fett som annars korroserar på ytan. Använd en mild hushålls tvätt som mekaniskt bearbetas med en kvast och skölj med mycket vatten från trädgårdsslangen, säger Bastiani.

Paint

Enligt Bastiani finns flera tecken att titta efter att veta när det är dags att tillämpa väggen ny färg:

- Det första du ser är färgen börjar förlora lyster. Dessutom kommer du att se att färgfilmen börjar brista; Du får fukt som kommer in i träet. Det är emellertid inte säkert att det är nödvändigt att måla alla väggar så ofta. Väggarna som är mest utsatta för sol, värme och UV-strålning får ut det mesta av det. På skuggsidorna får du dock fler gröna, vilket kräver vanligare tvätt.

Att måla för ofta

Det är inte nödvändigtvis att hela huset ska målas varje gång. För frekventa slag är det inte heller bra.

- Men kom ihåg, du är för ivrig att borsta och mallar för ofta du faktiskt kan göra mer skada än nytta, tillägger mallar mästare till - för frekventa slag gör dig att bygga en färgfilm där du får för mycket spänning mellan lager av färg. Vi rekommenderar dock att du vid första målning applicerar två lager för att få rätt glans - och bästa skydd. Tidigare oljemålningar bryts ner av vinden och kan kräva att nya lager läggs till ganska ofta. Moderna hybrid- och akrylfärger är mycket bättre över tiden, säger han.

Sammanfattning

- hålla huset vid liv, är ditt hus en värdeobjekt som du bör gå över och kolla noga minst en gång om året, uppmuntra Bastiani.

Alla byggnadskonstruktioner har punkter som är särskilt utsatta och bör få särskild uppmärksamhet.

- Det kan vara i samband med avrinning, takhöjder och liknande som utsätts för särskilt stora påfrestningar, inklusive på platser med mycket snö. Också vara uppmärksam på mekaniskt slitage från extremiteter som blåser eller grenar från att klättra rosor och andra buskar som kämpar mot färgfilmen. Som nämnts, kolla huset regelbundet. Färgtillverkarens information om färgens hållbarhet är endast vägledande och gäller nästan optimala förhållanden, avslutar målare Bastiani.

ADVERT

Mest populära