All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hur mycket ström använder din TV?

Det finns många faktorer som ingår i beräkningen när du väljer TV. Typ av skärm. Storlek. Bildåtergivning, användbarhet, svart nivå och pris.

När det gäller det sista är försäljningspriset endast en del av kostnaden. Eftersom det är en skillnad i hur mycket ström din TV drar. Ju mer du planerar att använda din TV, desto dyrare blir det om du väljer en strömlucka på en skärm.

Betalar du för mycket för din makt? Här hittar du den billigaste leverantören.

Men hur mycket ström använder de olika TV-apparaterna faktiskt? En ny tjänst från Electronics Industry Foundation hjälper dig att få en överblick.

Guiden är här

- Anledningen är att vi vill att industrin, pressen och publiken ska tänka på energi, säger Erik Andersen, informationschef inom elektronikindustrin för DinSide.

Erik Andersen säger att målet är att utöka guiden till fler produktgrupper. Foto: Stian Sønsteng, Elektronikindustrin Visa mer

Översikten är avsedd som ett verktyg för att undersöka energikonsumtionen av modellen du vill köpa, och inte minst jämföra olika modeller. Den är gjord i samarbete med övriga skandinaviska branschorganisationer.

- Jag förväntar mig att bordet ska utvidgas till andra grupper på lång sikt, säger Andersen.

Är det så försiktigt då?

Är konsumtionen något att bry sig om? En undersökning från British Energy Saving Trust (EST) uppskattar att användningen av små elektriska produkter, inklusive tv-apparater, datorer och mobiltelefoner, kommer att leda till en kraftig ökning av hushållens energikostnader. För brittiska hushåll står denna typ av utrustning för cirka 20 procent av den totala hushållens elförbrukning. EST uppskattar år 2020 att denna förbrukning kommer att öka till 45 procent. Det skriver den brittiska konsumenttjänsten som.

Här är hemets värsta kraft

Så här använder du guiden

Du kan välja mellan flera olika typer av tv i guiden. Plasma, LCD, Bildrör eller projektor, samt märken och modeller. Dessutom kan du se hur mycket ström din TV-box drar.

Du kan välja om du vill jämföra typer, varumärken eller modeller. Det finns extremt många TV-apparater i översikten, för att få den enklaste möjliga jämförelsebasen rekommenderar vi att du är specifik.

När du har valt vilka TV-apparater du vill titta på, tryck på jämför och du får då en tabell som visar hur mycket strömmen som TV: n drar i standby, genom normal ljudinställning och bild, max om TV: n har en sådan funktion - samt uppskattad årlig förbrukning för vissa modeller. Detta beräknas med nominella bild- och ljudinställningar på enheten, 2, 5 timmars visningstid och 21,5 timmars standby per dag.

Läs också: Fullt sortiment - vem tror du på?

LCD-TV drar minst

typ av TV du väljer bidrar också till att avgöra hur mycket makt TV drar. Bildkameror är som regel mest drivna, och PlasmaTV använder mer ström än LCD-TV, med några undantag. Det beror också på storlek och modell.

Undrar var de nya LED-TV: erna finns i översikten? Dessa bör hittas under LCD, eftersom det finns en variation av LCD-TV. Vi har just testat två LED-TV-apparater från Samsung. Vilken var bäst? Du får svaret här.

Om du har en gammal kamera, kanske den inte ingår i översikten. Endast få modeller från varumärkena JVC, Crosswood, Andersson, Centrum och Skantic har inkluderats.

- Vi har inte inkluderat alla gamla modeller, men du hittar vad som finns i butik idag. Informationen i tabellen uppdateras kontinuerligt. Vi kommer nu att samla erfarenhet med den här guiden för tv och tv-lådor innan vi eventuellt expanderar till andra produktgrupper.

ADVERT

Mest populära