All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Hur mycket vatten använder vi?

En undersökning av TNS Gallup har gjorts för Statnett, vilket visar att de flesta av oss inte har en undersökning av hur mycket hett vatten vi använder.

- Varje dag använder vi oss av motsvarande tio brickor med varmt vatten. Det är långt mer än de flesta är medvetna om, säger Nina Yong Kviberg, kommunikationsdirektör på Statnett.

Tio dollar per dag

44 procent tror att vi använder 30-69 liter varmt vatten dagligen, medan 30 procent tror att vi kan hantera mindre än 30 liter.

Resten vet inte.

- Det rätta svaret är 70-100 liter dagligen per person. Endast 13 procent inser att förbrukningen är så hög, säger Kviberg.

De unga har faktiskt mest kontroll över konsumtionen.

De ungdomar under 30 år svarar mest korrekt, medan de över 60 svarar mest fel på undersökningen.

Kan spara mycket

Vattenuppvärmning är det näst största utgiftsobjektet på elräkningen för ett vanligt hushåll, så åtgärder för att minska denna del av energiförbrukningen kan snabbt löna sig.

- Med installationen av vattenbesparande armaturer kan man nästan halvera konsumtionen i ett hushåll med fyra personer, samtidigt som man sparar 3 000 kronor på elräkningen, säger Evy Aspheim, kommunikationsrådgivare vid Enova.

Installera en extra dusch är det vanligaste sättet att minska förbrukningen, och det är lätt att testa om du har ett sådant hem.

- En extra dusch har ett duschhuvud som levererar mindre än tio liter vatten per minut. Ett enkelt test är därför att fylla duschen och samla vattnet i en vanlig tio liter tvättskål. Kör det innan det har varit en minut, du har inte en extra dusch, säger Aspheim.

Vidare rekommenderas att skölja disken i kyla innan de sätts i diskmaskinen, samt töm sköljningen mellan sköljningarna när man tvätter hand.

ADVERT

Mest populära