All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så mycket kostnaden stuga sommaren

Den finansiella krisen har ännu inte orsakat den största ekonomiska konsekvenser för de flesta norrmän. Snarare tvärtom. Spela in låga räntor har gett de flesta mer tillgång till.

Still hängande dystra förutsägelser om arbetslöshet över oss, och det finns en annan del som tror att de kommer att spara på din semester budget i år, om detta skulle drabba dem. Och när vi ska ha en billig semester går vi till stugan.

Men vet du verkligen hur mycket det kostar dig att ha en stuga?

Billig stugor sommar

Med vår stuga kalkylator kan du beräkna exakt hur mycket det kostar dig att ha en stuga - varje år. Detta är den rena kostnaden för att bara äga stugan. Dessutom finns det kommunala skatter, och ett antal kommuner kräver också fastighetsskatt på stugor.

Stranden som kostar mycket mer: The Cabins Taxes

Låt oss ta provfamiljen på fyra. De bor i Akershus och har ärvd en stuga i södra Norge. Den ganska blygsamma stugan med strandlinje är idyllisk mot kanten av skärgården, med strandlinje och bo. Och har en värdetikett på cirka 3 miljoner kronor. Årliga underhållskostnader beräknas till cirka 20 000 kronor.

Detta ger en årlig kostnad på 74. 624 kronor. Du kan resa ganska långt, mycket - eller uteslutande - för detta belopp. Om familjen tillbringar fyra veckor eller 28 dagar på plats varje år, ger den en dagskurs på 2.665 kronor. Detta är bara priset att stanna. Och på en stuga som redan har återbetalats. Med familjelån måste man också lova ränta och avdrag.

Dessutom familjen komma till lodge, och leva medan de är där, köpa mat på den lokala butiken eller äta på de lokala platserna, som inte är exakt stänga ner priserna under sommarsäsongen när alla badande upptar annars lugn liten by . Dessa kostnader skulle ha minskat avsevärt om man hade lagt semestern till ett rimligt semesterland där varorna är rimliga, restaurangpriserna är låga.

Hur mycket kostar det att bo i stugan?

Med vår räknare kan du beräkna hur mycket din stuga kostar dig, per år - och per dag du använder den. Ange kabinen marknadsvärde, bedömt värde, kan du ha en privat förmögenhet, hur mycket du spenderar på underhåll, och slutligen hur många dagar du spenderar i din stuga varje år.

Kalkylator: Det här kostar verkligen stugan

Är du inte säker på hur mycket din stuga är värt? Ta reda på med vår stuga fare kalkylator

Inte bara kostnader

Även om dagen priset på vissa ärftliga hytteparadis kan motsvara femstjärnigt hotell i Thailand och livsmedelspriserna är dyrare än i de flesta andra semestermål, är det viktigt att komma ihåg att det inte bara är kostnaderna förknippade äger ett fritidshus. Även med fastighetsskatten i vissa kommuner är bostäder - och därmed också fritidshus - en mycket fördelaktig form av spareskatt.Eftersom de olika delarna av fritidshus är dolda i ekvationsfrekvensen, när de beskattar olika typer av tillgångar (minus fritt flöde), vilket är mycket lägre än hyttens värde.

Vi tillbringade fyra veckor av gemensamma helgdagar i vårt exempel ovan. Har du ett fritidshus som kan användas året runt, eller är det så långt borta att du bara åker dit några veckor om året? Detta är också värt att ta i kostnadsberäkningarna. Ju mer du använder stugan, ju lägre är det dagliga priset.

Inte heller bör du glömma det icke-monetära värdet av att ha ett lanthus. Någonstans familj och vänner, gärna i generationer, kan komma tillbaka i generationer. En platsminne skapas. Minnen överlevs. Och någonstans vet du vad du får. Du har inte obehagliga överraskningar över hotellets standard eller huset du hyr. Full brittisk i baren. Slothy västar och trötta gatuförsäljare.

Vad menar du? Är kostnaden för en stuga värt besväret med att använda den? Diskutera

ADVERT

Mest populära