All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hur mycket kostar hemmet nu?

Krisen på bostadsmarknaden har vänt stor på många av landets förstasidor på sistone. Tror du på tabloidrubrikerna, eller är du medveten om att undersöka dig själv? Kanske är situationen inte så illa som du tror?

Läs också: Bloody bostäder täckning gör situationen värre

"Vår" lägenhet ned med 80. 000

En DinSide journalist äger 01:56 kvadratmeter två-rums lägenhet i Majorstua i Oslo. I slutet av maj i år var marknaden 2. 310. 000. Idag ägaren kan räkna med att ha två 230 000 för samma lägenhet. Den har tappat 80 000 dollar i värde om tre månader, en minskning med 3, 4 procent.

Hur mycket är ditt hem värd just nu? Vi har utvecklat en exakt bostadsskatträknare som mäter priserna i ditt område. Du hittar räknaren

Pris uppskattning du får är baserad på begärt pris eller försäljningspriset för bostäder nära din egen. Du kommer att få en lista över bostäder i ditt område som har blivit annonserade för försäljning under den senaste perioden. Alla gemensamma skulder har lagts till. Dessutom tar kalkylatorn hänsyn till ett antal kriterier såsom buller, ljusförhållanden, garage och balkong.

Stigande i sydväst

På flera ställen i landet har huspriserna faktiskt stigit. Augusts siffror från Norges fastighetsförening och fastighetsförbundet visar att områden som Sandnes och Stavanger fortsätter att skina på prisstatistik. I Sandnes är priserna 6 procent högre i år än i fjol, medan Stavanger följer ryggen med en 5 procent ökning av priserna.

Hur är huspriserna där du bor

Men det finns stora regionala skillnader. De färska bostadsstatistik visade att de genomsnittliga priserna i Tromsö har sjunkit med 4 procent från 2007 till 2008. I augusti för ett år sedan tog det i genomsnitt 45 dagar att sälja ditt hem i Tromsø. Ett år senare har spridningstiden mer än fördubblats, och nu tar det 97 dagar att sälja fastigheten.

Läs också: Bostadspriserna har ökat med 32 procent

ADVERT

Mest populära