All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så mycket gör kabinen du per dag

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ta kabinen själv, eller avundas dig granne som vid varje tillfälle fyller bilen och kör bort från staden liv och rörelse?

Även om jag skulle ha önskat en prydlig stuga ligger vid havet, men måste tyvärr vänta lotto rad innan det blir verklighet. Eftersom det blir dyrt att köpa en stuga.

Har semester semester varit en cookie semester?

Många knyta stuguthyrning med billig semester. Men med undantag för de som har mycket billiga stugor, eller är i stugan varje helg och på alla semesterar, så är det faktiskt helt fel.

Dagarna i stugan kan snabbt visa sig vara mycket dyrare än du tror. Och det här är särskilt tydligt om du inte använder stugan i mer än några veckor om året.

Försök hyttkalkylatorn här och se själv.

Hur fungerar kalkylatorn?

Bild: Anne Angelshaug. Visa mer

Kalkylatorn beräknar vad hytten kostar dig i förlorad kapitalinkomst.

Vi har antagit att du kan nå sex procent ränta på försäljningsvärdet om du lägger pengar på banken eller investerat dem på annat sätt.

Vi har skrivit 28% skatt på ränteintäkter i beräkningen.

Om du sålde stugan, hade du förlorat skatten genom att äga den. Kalkylatorn beräknar två typer av sådan skatt: "Förmån av egen bostads" skatt och förmögenhetsskatt. Om du säljer stugan och lägger pengarna i banken kommer du också att kunna få en kapitalskatt på depositionen. Detta tas med i beräkningen.

Vissa stugägare påverkas också av kommunal fastighetsskatt, men du måste sätta dig själv i räknaren tillsammans med andra kostnader. Övriga driftskostnader inkluderar även el och underhåll, väg, vatten, avlopp och försäkring och allt annat.

Oanvänd kapital

De flesta lämnar kabinen tomt för de perioder de inte använder. Oanvänt kapital med andra ord. Det är inte bara pengar som investeras i hytter som är outnyttjad kapital. Vill du läsa mer om dött kapital, vänligen klicka på den här länken: Den dödaste huvudstaden.

Dyraare än hotell

Vi försökte med några exempel på vad stugan kunde kosta dig. Du kan hitta resultaten genom att klicka på länkarna längst upp till höger om artikeln.

ADVERT

Mest populära