All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hur mycket kan du låna?

Trots dystra förutsägelser, den ekonomiska nedgången och finanstyper kris i tidningarna: De flesta av oss har aldrig haft så goda råd.

Löneavtalen under de senaste åren har varit ovanligt bra för många av oss, och för de som har lån är räntorna nu mer än bekväma låga. Bostadspriserna har också fallit något under det gångna året eller stabiliserats på en mer normal nivå efter ett par års hög prisinflation.

Dåliga nyheter för de som köpte toppen, men goda nyheter för dig som överväger att ta ut på bostadsmarknaden för första gången. Men hur mycket har du verkligen råd att låna? Självklart har vi en räknare som kan hjälpa dig med det här och du kan hitta det här:

Hur mycket kan du låna?

Hur mycket lånar du?

Slutligen kan de gå hemjakt

Det är inte alltid lätt att veta att du har råd, ibland behöver du förstärkningar. Läs hur denna familj beviljades hypotekslån.

En sak är hur mycket du kan låna - en sak är hur mycket du kan låna. När banken för att be om förlagsbevis, kommer banken att ta hänsyn till dina inkomster och utgifter - men dessutom har de en annan, något enklare nyckel de hänför sig till.

De flesta banker kommer att multiplicera din inkomst med upp till 3 - för att hitta summan av den mängd lån du borde ha. Du kanske vill uppleva att vissa banker är ännu striktare och tider av 2, 5 eller 2, 75 - till exempel om du är en frilansare eller en konjunkturkänslig yrke. Om du tror att din bank inte ger dig tillräckligt med lån, kan det vara värt att kontakta andra banker för att höra hur mycket de är villiga att låna ut.

Att kontakta flera banker är ändå smart för att ta reda på var du får de bästa villkoren på ditt lån.

Det kan också kontrollera här:

Prislista: Ränta på bolån upp till 1 miljon

Prislista: Ränta på bolån upp till 2 miljoner

Hur räknaren

Räknaren lägger ihop alla inkomster och de utgifter du anger Det drar summan av alla dina fasta kostnader från summan av intäkterna, och det belopp som finns kvar är införda i en beräkningsmodell (som omgångar) som ger dig svar på vad det är klokt att låna ges tre olika räntesatser: nominell ränta på 2, 5 procent (nuvarande räntesats), 7, 5 procent och 12, 5 procent. Den effektiva räntan kommer då att vara omkring 3, 8 och 13 procent.

Ingen vet säkert hur räntorna ska gå vidare, men det är nog säkert att säga att en ränta på 13 procent inte kan anses vara särskilt troligt. Vi kommer emellertid inte vara långt tillbaka i tid innan bostadsräntorna på 8 procent där ett antal norska hushåll skulle ta itu med. Vi har också inkluderat 13 procent för att visa hur tätt det kan vara.Efter bostadsfallet i början av 1990-talet var en 13 procent ränta inte ovanlig för norska husägare.

Experten varnar för att komma in på bostadsmarknaden i förtid: Ungdom driver riskport

ADVERT

Mest populära