All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Hur långt liv har badat?

Ingenting varar för evigt, eller sanitära faciliteter i badrummet.

Men när en del av sanitetsanläggningarna i badet börjar röka kan det få stora konsekvenser. Därför har Sintef Byggforsk utarbetat en instruktion som uppskattar förväntad livslängd för ett antal delar som är vanliga i badrummet. Syftet är att öka medvetenheten om att utrustningen har en variabel och samtidigt begränsad livslängd.

- Husägare eller utvecklare måste underlätta utbyte av utslitna komponenter, utrustning eller hela växter innan de orsakar störningar, såsom vattenläckor, varning SINTEF Building Research.

Livslängd och hållbarhet

Sintef Building Research arbetar med två olika begrepp av tjänsteliv: teknisk liv och rekommenderat nyttjandeperiod. Den förstnämnda avser den tid det tar för komp ange eller utrustning inte längre uppfyller sin avsedda funktion, medan den rekommenderade livslängden beräknar hur länge vi kan förvänta oss att utrustningen installeras och används på rätt sätt, kommer att fungera utan fel och läckor.

Enligt SINTEF Building Research är sanitär fixtur bland de delar av en byggnad som har den kortaste liv, är svår att upprätthålla, och orsaka den mest vatten- och fuktskador.

- Erfarenheten visar att hela sanitetsinstallationen måste ändras minst en till två gånger under byggnadens livslängd. Dessutom kan komponenter såsom exempelvis Armaturen och värmaren ersätts oftare, säger de.

Läs också:

8 idéer för drömbadet

Drömmer du om ett nytt och gott bad? Vi har hittat en inspirerande val för dig, oavsett om du gillar färgen fräsch inredning eller minimalistisk badrum ...

Modern design: Elegant stil, men hur länge kommer det sista?

Så länge de ska pågå en

Nedan följer en lista över rekommenderade bruktstid för ett antal gemensamma komponenter och utrustning i badrummet:

tjänare 50 år

Vanity Fittings: 15 år

Bad: 50 år < 999> Badrum Beslag: 15 år

vattenklosett: 50 år

Dusch: 20 år

Avlopp av plast: 50 år

Varmvattenberedare av rostfritt stål: 20 år

Vattenmätare: 25 år

tid för ny

Om du har utrustning som närmar sig eller har gått igenom denna ålder, överväg om det inte är dags att byta ut dem.

- Erfarenhet och forskning visar att när en anläggning har varit i bruk under ett antal år, sannolikheten fel eller läckage ökning med markant. Detta är ett statistiskt förhållande, vilket innebär att en enda installation kan hålla längre än genomsnittet. Å andra sidan måste vi vara beredda på funktionsstörningar eller läckage kan uppstå plötsligt, säger Sintef Byggforsk.

I manualen

livs för sanitära installationer i bostäder hittar du en översikt över hållbarhet och livslängd bl. a. Vattenrör, avloppsrör, fogsystem och styrventiler. Källa:

livs för sanitära installationer i bostäder Se också:

Sju fina bad

Vi visar dig sju fina bad, från snyggt och prisvärt för grisar läckra och svin dyrt.

ADVERT

Mest populära