All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Hur länge kvarstår färgen?

Du står där med resterna av tidigare renoveringar i handen och överväger att kasta eller behålla den gamla färgen. Det finns färg från sovrummet som renoverades 4-5 år sedan, vardagsrummet i fem år ... tiden går så fort. En hel låda med takfärg du inte kommer ihåg när du använde det men inte räckte när taket togs.

- Du kommer noga veta igen!

Ej dataöverföring

EXIT: Utkorg eller brutet lock? Ingenting mer att samla. (Foto:. Robert Walmann / ifi Com) "> LÄCKAGE: läckage rutan eller skadade lock Inget mer att samla?. (Foto:. Robert Walmann / ifi Com)

Även färg idag ofta kallas färskvaror, är det inte angivet datum

-. det är inte vanligt att det anges någon "användning av" datum på färgen, så vi måste hitta andra bevis, säger teknisk chef för Butinox och Tyrilin, Thor Ingar Røneid till IFI. com.

Många har etablerat lagringsvanor baserade på "gamla dagar". Røneid berättar färgen nog förblev längre innan. med ett ökat fokus på miljö- och avgaser från färg, speciellt interiör färg, och strängare krav för och hur mycket kan läggas till färger som innehåller dagens beläggningar mindre eller andra konserveringsmedel

Läs också:. för att räkna ut hur mycket färg du behöver

Hållbara 2-3 år

Men hur lång tid tar

- Regniga vattentäta interiörmålningar som vi förväntar oss kan ta 2-3 år, säger Røneid.

Han säger en lacklåda kan ha varit tillsammans i 1 år i lager och i butik innan kunden köper den. Men det är inget problem, så länge locket inte har blivit avstängd, är spänningen full och färgen inte bruten, det går bra.

Lukter det bra?

LUKT: Nästan full gas, men luktar det ok? Lukter det konstigt eller mögligt så dåligt! (Foto: Robert Walmann / ifi. Nej) "> LUKT: Nästan full gas, men luktar det ok? Luktar det konstigt eller mögel, så borta med hinken!

Men när skopan eller låda har öppnats, startar försämring process

-. ett halvfullt hink för att spilla på kanterna, så att locket inte är helt förseglad, har en begränsad hållbarhet, säger han men han tycker att det är lätt att hitta.

- Om det luktar konstigt eller mögligt, eller det är en synlig form, använd inte färgen. Detsamma gäller gnistrande massan. > Läs också:?

Hur håller du färgen måla med en hud

Men om det har bildats ett skinn på färgen

- Snerks är inte ovanligt och du kan knappt ta bort den och använda Den flytande färgen, säger Røneid.

SNERK:

En liten snare betyder inte att färgen är trasig. Men det är ganska svårt så här: Kom iväg med den rutan!(Foto: Robert Walmann / ifi. Nej) "> SNERK: En liten snare betyder inte att färgen är trasig. Men det är ganska svårt så här: Kom iväg med den rutan! nej) Touch

BUNNFALL:

Lukten var bra, men innan användningen måste färgen röras ordentligt. Om färgen är hård eller hård i botten är den borta. (Foto: Robert Walmann / ifi .no) "> BUNNFALL: Lukten var bra, men före användning måste färgen röras ordentligt. Om färgen är hård eller tuff i botten är den borta. (Foto: Robert Walmann / Ifi. Nej) - Men om du använder den gamla färgen måste du vara medveten om att hela lådan måste vara välventilerad före användning, tror han.

Om färgen är hård eller hård i botten av skopan och det inte berörs, använd inte färgen. Ut ur båsen med det! rekommenderar Thor Ingar Røneid.

Färgrester är specialavfall

Kom ihåg att färgrester är specialavfall. Placera lådorna i en låda vid rengöring. Då är jobbet enklare när du når soptippen.

SÄRSKILDA FALL:

Lådor med färg är specialavfall. Sätt dem i en låda, så att du inte behöver sortera när du är i soptippen. (Foto: Robert Walmann / ifi Com.) "> specialavfall: Cansmålarfärg är farligt Lägg dem i en låda för sig själva för att undvika att behöva sortera när du står på sopor station (Foto:.. Robert Walmann / IFI. com)
ADVERT

Mest populära