All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Hur tidigt kan du dekorera jul?

Du kanske har märkt det: Butikerna som inte är fulla av Halloween spindlar och skalle har redan hittat julbollar, julklappar och julljus. Och då kanske du tror - började de inte tidigare i år än förra året? Om du är bland de som ångrar att julen börjar tidigare och tidigare, kan det vara bra att veta att det inte var så annorlunda i goda gamla dagar.

Ørnulf Hodne. Foto: UiO. "Det är inte nödvändigtvis att vi påbörjar julberedningar tidigare än tidigare. Det står gästforskare Ørnulf Hodne vid institutionen för kulturstudier och orientaliska språk vid universitetet i Oslo.

- Även i gamla dagar började du tidigt med förberedelserna. Men firandet själv väntade det på julafton, julafton och dagarna, säger Hodne. Han har skrivit en serie böcker om folkkultur och folketro och 1998 publicerade boken "Jul i Norge: Gamla och Nya Traditioner". Han håller inte helt med om att vi börjar jul så mycket tidigare än tidigare.

Många mat

- I gamla tider spenderade du mycket tid på att få mat, så du måste börja bra i god tid: Du slaktade, bryggd öl, bakade, fick en julvinyta. Dessutom kan andra saker som att hälla ljus, hugga tillräckligt för semestern, kanske skriva julkort, och inte minst göra eller på annat sätt göra julklappar. Detta måste ske i god tid före jul - alla dessa saker tog mycket längre tid fram, forskaren påpekar.

Om du köper julklappar i oktober finns det goda traditioner för det. Men firandet själv - vi börjar mycket tidigare nu än tidigare.

- Det här är ett julbord och slags samlingar före julens högsäsong - något är relativt nytt. Innan du väntade firandet av julhelgen. Det är förmodligen den största skillnaden från tidigare tider och hittills, säger Hodne.

Förskjutning och kommersialisering

Han berättar att denna förskjutning av julfestivaler började på allvar i efterkrigstiden och är relaterad till den relativt rikedom som uppstod i befolkningen. Kommersialisering har gjort fart eftersom vi fortfarande har mer pengar i våra fickor. Men forskaren lät inte det vara irriterat att butikerna börjar julen tidigt idag:

- Nej, du vet, det är mycket att göra med att göra affärer. Och nu anpassar vi firandet till dagens befolkning och bosättning: Nu är vi många människor i detta land och de flesta bor i städer. Det är nödvändigt för många att börja förberedelserna tidigt. Många kommer att göra inköp för att hålla sig ur raden i trånga butiker sista julafton, säger Hodne, som tror att man inte kan skylla på någon för det. Forskaren kommer också att göra en paus för julklappar:

- Det finns så många som talar beslutsamt om "presentpress" och överanvändning i december.Men du måste komma ihåg att du skapar jobb när du handlar - tänk på att många av butikerna inte skulle vara tydliga om det inte var för julköp!

Klagomål, men köper

En av affärer som säljer dekorationer och mat till jul är Kremmer House-kedjan. Köparen Torill Alstad säger att de får överväldigande positiv feedback när julen är klar i alla butiker under andra hälften av oktober. Några tycker att det är för tidigt:

- Men vi ser att de som klagar lite, de agerar också! Det är förmodligen mycket svårt att inte riva bort i förröstningen. Jag tror att juletiden aldrig kan vara tillräckligt lång - det är en underbar tid, säger Alstad. Vilket förutsätter att butikskedjan är långt ifrån tidigt i jämförelse med andra.

- I många butiker är det jul från september. Men vi har fast leverans och exponering av julvaror varje år. Vi trycker inte på det tidigare och tidigare, säger Alstad.

Efter nyår

Om du tycker att julen börjar för tidigt och är rädd att semesterperioden blir för lång kan det vara en bekvämhet att julen också rensas tidigare än tidigare.

- Julen kommer ut strax över nyåret. I tidigare tider firade du jul till den 13: e dagen eller den lyckliga 20: e dagen - eller helst till påsk! , Ørnulf Hodne kramar vid Universitetet i Oslo.

ADVERT

Mest populära