All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hur avslöjar du kopiorna?

Fake eller Fact?

  1. Hur avslöjar du kopiorna?

Kontrollera din återförsäljare

Att köpa genom en licensierad återförsäljare kommer att göra mycket om du inte får äkta varor om du köper ny. Då kan du också be att se dokumentation att möblerna är äkta. Att köpa använda möbler är lite svårare att fråga. Då är det viktigt att du har en pålitlig säljare att göra.

När det gäller försäljning på nätet skulle man gärna handla säkert om man köper från en nätbutik. Chanserna ska luras om du handlar från en individ, till exempel är det också möjligt att köparen har lurats när han köpte varan vid den tiden.

Enligt Handeland finns det inte många kopior av de använda retro möblerna. "Vi köper mestadels äldre möbler, som är mellan 30 och 50 år gamla. Det fanns inte så många exemplar vid den tiden.

- När det gäller nya möbler är det en helt annan historia.

Kontrollera tillverkaren

Är tillverkaren licensierad att tillverka dessa möbler? Stokke har till exempel tagit över licensen för att skapa Planet Chair (från vilken vi inte kan rapportera här, det är en fråga i testet!); Den italienska tillverkaren Cassina har licens på Corbusier, det tyska företaget Tecta, på ett antal bauhausmöbler.

En liten bra gammaldags forskning om vem som har licensen kan vara det som kan rädda dig från att betala $ 55.000 för en kopia eller ett olicensierat möbel. Man kan säga att om du är villig att betala så mycket för en stol, är det värt det, men problemet blir den dag du kan sälja.

Kontrollera namn eller nummer

Ibland kan det vara lika enkelt som att kontrollera ditt namn och nummer. Ta till exempel de populära PH-lamporna, designade av Poul Henningsen, tillverkad och distribuerad av Louis Poulsen. För modellnummer kan du kolla med tillverkaren vilka är i produktion idag - och vilka har tidigare varit i produktion.

- Det är ganska vanligt att kopior som säljs som nya lampor antingen har ett utgått nummer, eller en annan brevkombination, som PL eller LP, Christina Krogstad, på Louis Poulsen-belysning i Norge.

Alla nya Louis Poulsen-produkter är nu stämplade med ett certifikat på lampan och om du är på den använda marknaden, kontrollera om det har stämplat ett produktionsnummer på ljuskällan. Det finns inte på kopiorna.

Enligt Handeland är det vanligt för möbelproducenter att stämpla, kasta eller sätt in ett produktionsnummer eller logotyp. Du kan kontakta fabriken eller licensierade återförsäljare för att få reda på om det nummer du hittar är korrekt.

ADVERT

Mest populära