All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Hur blir du av med fläcken?

Sommaren är högsäsong för grillning, och för många också rött vin. Men tyvärr matchar inte rött vin och vit tyg.

Röda vinfläckar kan vara en mardröm att ta bort, speciellt om du väntar för länge.

Det är därför snabbt att hantera de verktyg du har till hands. Vi har därför testat hur bra kärnsträngarna verkligen fungerar i videon.

Samma typ av rött vin spilldes på fyra vita omslag i 100 procent bomull. Fläckarna behandlades omedelbart.

Vi testade mjölk, citron, vitt vin och salt som fläckborttagare.

- Det kan mycket väl vara så att en del av dessa förslag fungerar, men jag vet inte eftersom jag inte har provat dem, säger forskaren Annette Grimstad Klepp vid det nationella institutet för social forskning (Sifo).

Hon arbetar med våra tvättvanor.

Artikeln fortsätter under bilden.

RÖD VINFLAT: Här ser du omslagstyckena efter de olika behandlingarna. Från vänster, topp: citron och mjölk. Från vänster, botten: salt och vitt vin. Foto: FOTO: Ina Stavrum

Melketrikset

Klicka. Nej har skrivit om den här metoden tidigare, och då fungerade det mycket bra.

Tricket handlar om att värma mjölk och sätta textilstycket i pannan. I detta fall fanns utrymme för hela locket. Efter några minuter tvättade vi tyget i vatten.

Ingrun Grimstad Klepp på Sifo "vet inte" eller varför detta råd fungerar. Men av de fyra alternativen var detta näst bästa.

Mycket rodnad försvann efter behandling och efter en runda i tvättmaskinen var biten så bra som ny.

Citrontrikset

Citron används ofta som rengöringsmedel, helst i kombination med salt. Efter att ha hällt rött vin på chippet, klämde vi därför mycket citronsaft över fläcken innan vi spolade det väl i varmt vatten.

- Citron är faktiskt en stark blekmedel. Det kommer att påverka de flesta saker. Citron är därför ett bra tips om du har varit på en blåbärsresa och har blåa körningar under dina naglar som inte går iväg med tvål. Sätt fingrarna i en citron och det är borta på en sekund, berättar Klepp.

På skärmen fungerade det här tricket ganska dåligt. Det är möjligt att mer citronsaft behöver än vad vi hade tillgängliga, men efter behandling var denna plats mest synlig.

Men när vi körde krukan i tvättmaskinen försvann det mesta.

Vitvinuppsättning

Detta råd förutsätter att du är villig att använda mycket vitt vin vid borttagning. Efter sprutning sätta det röda vinfläcken i mer vin innan du sköljer det i vatten. Enligt olika rengöringsställen måste det vita vinet "neutralisera" det röda vinet.

RÖDVINFLASH: Vi testar kärntråden mot röda vinfläckar. Foto: PHOTO: Ina Stavrum

- Jag kan inte svara varför detta kommer att fungera, annat än det jag tycker det låter konstigt.Men du kommer bli av med fläcken med en gång. Vare sig det är bättre att använda vitt vin än vatten för detta är väl ifrågasatt, men det är alltid roligt, säger Klepp.

Av dessa tricks var det vita vinet definitivt det som fungerade bäst. Troligen på grund av det faktum att rött vin snabbt späddes och därmed lättare sköljdes efteråt.

Salterrikset

Salt till rött vinfläck är kanske den vanligaste lösningen. Du bör täcka fläcken med salt, låt det fungera och skölj fläcken i vattnet efteråt.

- Om du får en plats på något, är det det första du bör göra för att bli av med vätskan. Därför lägger många till salt som lockar fukt. Det beror inte på att kemikalier råkar lägga till salt, "förklarar Klepp.

Direktör för konsumenttjänsten Lilleborg, Malin Skaar, är skeptisk.

- Salt extraherar bara färgen och lämnar en grå fläck som blir nästan omöjlig att ta bort. Det rekommenderas inte!

Tricket fungerade inte heller bra. Fläcken var bara grå efter behandling, och till och med en runda i tvättmaskinen fick det inte helt.

Artikeln fortsätter under bilden.

AFTER: De flesta vinfläckarna var borta efter att bitarna hade skett genom ett kort tvättprogram med tvättmedel för vita textilier. Men även om det inte syns på bilden var det tecken på fläckar på bitarna som hade behandlats med citron och salt. Från vänster, topp: citron och mjölk. Från vänster till vänster: Vitt vin och salt. Foto: PHOTO: Ina Stavrum

Vatten på vatten

Båda Skaar och Klepp håller med om att det bästa rådet mot röda vinfläckar ändå är att vidta åtgärder direkt.

- Skölj med ljummet vatten så fort som möjligt. Tvätta sedan så snart du har anledning, säger Skaar.

Ju starkare vattenstrålen är desto bättre kommer vi att tro Ingun Grimstad Klepp.

- Det är färgämnet i vinet som är det största problemet. Därför är det den mest trafikerade saken du kan göra för att gå i ett handfat, dra tyget över kranen och låt vattnet gå igenom med full fresco. Det kommer att ta bort vätskan och mycket mer, säger Klepp på Sifo.

- Det är i allmänhet bäst att vattnet är så varmt som möjligt, men du kan inte ta varmare vatten än tyget kan tåla, lägger hon till.

Efter snabb behandling med rinnande vatten rekommenderar hon att smörj det med flytande rengöringsmedel, helst anpassat till det faktiska tyget. Ull, t ex tolererar inte enzymer och blekmedel.

Sätta fast i fläckar!

I värsta fall är det möjligt att blanda klor och vatten och doppa den relevanta fläcken i blandningen. På färgade plagg kan detta orsaka problem eftersom det bleker tyget.

I så fall kan du behöva färga med en bit trasa, lappa tyget eller hitta andra kreativa lösningar.

- Om det inte är borta, är mitt bästa råd att vara förtjust i fläckar, det är inte farligt. Fläckar kan också visa att någon har haft kul och saker som du älskar används, säger Klepp.

ADVERT

Mest populära