All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Hur färgar parkettljuset?

Vid färgning av trä är det viktigt att ytan är ren och fri från gammal färg eller olja, annars kommer färgen att dra ojämnt. Först och främst bör du mala parketten.

Du kan antingen göra det själv eller hyr en hantverkare till. Om du gör det själv kan det vara bra att hyra en riktig kvarn. Det är viktigt att vara mycket noggrann, för om det inte görs korrekt riskerar du att behandlingen drabbas ojämnt och att resultatet blir avskärmad.

Det finns olika metoder för olika produkter, så följ alltid tillverkarens anvisningar på rutan.

Färgad olja eller glasmålning

Parkettgolv applicerad färgad gul rulla från Trestjerner / Scanox.

Du kan antingen använda en fläck- / panelfärg eller en färgad olja för färgningen själv.

Om du går till en bi måste du vara medveten om att en bi endast är en färg och därmed inte ger något skydd mot golvet. Klinkergolv måste därför alltid behandlas med en olja eller lack för att täta färgen.

Om du väljer en färgad olja behöver du inte efterbehandling, eftersom oljan är både färg och skydd i ett.

Testfärg

Det är inte alltid lätt att hitta rätt färg eftersom trädets färg påverkar resultatet så att färgen kanske inte nödvändigtvis matchar provet i butiken. Det enda sättet att se hur det blir är att testa färgen innan du börjar hela golvet.

Om du har ett löst bord ligger det, är det bäst, men om inte, kan du prova ett område som inte kommer att synas senare? I en krok under några möbler eller liknande? Du kan också göra färgen starkare genom att applicera flera lager.

ADVERT

Mest populära