All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Hur glänsande borde huset vara?

Det är inte längre så att en nymålade hus är synonymt med "blanka" och att Matt är resultatet av långvarig slitage. Nu kan det också vara nymålat och matt. Det är vilket uttryck du vill bestämma valet av glans.

LÄS OCKSÅ: Finns det en tom tradition för fall?

- Färgen kommer att upplevas mycket olika om den är hög, medelhög eller låg glans på behandling, sade forskare och lärare vid NTNU, Kine Angelo.

I allmänhet kan vi säga att en färg blir mer intensiv på ett blankt än en matt yta. Därför bör glans väga och testa när färg ska väljas. Och i slutändan en fråga om smak och nöje, har Angelo några tips om vilka färger som kan klä som lyser.

Tradition Färger matt

Enligt Angelo, du bör vara särskilt medvetna om briljans när man använder starka färger, traditionella röda och gula.

- Det kan vara trevligt att välja en fråga om behandling. Färgen verkar vara mer dämpad och uppfattas finare under dagsljuset och säsongens ljusvariationer. Med ljus glans kan sådana färger förekomma som grillar eller för att lysna i solljuset på sommaren, förklarar hon.

Vita hus kan också dra nytta av en matt behandling.

- Vita hus kan vara oroliga vita och bländande på sommaren när solen är till höger. Mattfärgning kommer att avspegla ljuset i mindre grad och färgen verkar mer bekväm, säger hon.

VÄLJ KORREKT: Traditionella röda och gula färger kommer att visa sig mer tråkiga med matt behandling. (Foto:. Bjørg Owren / ifi Uk) "> SELECT RIGHT Traditionella röda och gula färger visas mer dämpad med matt behandling. (Foto:. Bjørg Owren / ifi Com)

Mjuka färger i högglans

lust och matt: med matt fasad och ljus färg, du undvika att bli bländad av solen. (Foto: Butinox) "> lust och matt: med matt fasad och ljus färg undviker du ska bländas av solen. (Foto: Butinox)

Färger som lyser hög glans är särskilt mer dämpade färger, enligt Angelo.

- Dice, dämpade färger kan göras mer spännande och få fler spel och liv med högre glans, säger hon.

Många möjligheter

Frågan om glans är relevant som aldrig tidigare, med färgtillverkarens lanseringar av matt ansiktsfärger de senaste åren. Birgitte Finckenhagen på Butinox anser att sken är en viktig faktor för hur huset upplevs.

- Eftersom möjligheterna idag är så många, har glans blivit en fråga om smak och nöje. Vi kan också använda den för att skapa en effekt på huset. Till exempel kan mattfärger användas för att betona det arkitektoniska. Glanskontrast kan också användas istället för färgkontrast genom att färglägga fasader, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Mattfärg på husets vägg.

Slående ett slag för matt

En av dem som är förtjust i matta färger på fasaden, målarmästare Chresten Nielsen Beckers.

- Du målar färgen på ett annat sätt med en matt färg och färgen möter dig på ett mildare sätt. Du kommer inte att bli glansig när en matt färg är åldrad och färgen kommer att bli mjukare längre, avslutar han.

ADVERT

Mest populära