All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hus med IQ

En bostad där kylskåpet tala ut om den är tom på mjölk, berättar spisen när du ska vända steken, vilken sensor styr energiförbrukningen så att räkningen kommer att vara lägst möjligt och där du får ett meddelande till din mobiltelefon om det är inbrott eller vattenskada. Detta är inte science fiction längre. systemen är, och nu går tillverkare av hushålls- och elektronisk utrustning för att göra den tillgänglig för konsumenten.

i nätverk < 999> fastighet med IQ

Smart hushållsapparater

  1. producenter vill knyta ihop all elektronisk utrustning i hemmet till ett nätverk. smarta huset kommer att bli resultatet, och flera system verkar nu vara tillgänglig för den vanliga användaren. målet är att du ska kunna fjärrkontroll och övervaka vad som händer i hemmet n När du inte är där, och förenkla de praktiska uppgifter när du är där. Genom att integrera dessa system med Internet och din mobiltelefon är möjligheterna bokstavligen obegränsade.

Navigerar med Siemens

Siemens har utvecklat ett hemelektroniskt system (HES) för privata hem. Systemet kan styra funktioner i huset som värme, ljus, larm, solskydd och hushållsapparater. Även tv och telefon kan anslutas till systemet.

- Vi förväntar oss ett stort intresse för HES-konceptet i framtiden, säger Torgrim Haaberg, marknadschef på Siemens Household Appliances.

Kontrollen utförs via datorn. Om det är anslutet till Internet är det enkelt att se till att du kan sitta på kontoret och slå på värmen i ugnen innan du går hem. Sedan är det bara att vräka in steken i en förvärmd ugn, sitta ner i ett varmt vardagsrum där elradiatorer inte sparken för kråkor hela dagen, dricka nybryggt kaffe som du börjar använda din mobiltelefon när du var tio minuter från hemmet. Då kommer du hem ganska säkert att hemmet inte översvämmas eller rånas medan du är borta. För då skulle du ha blivit meddelad.

Bäst för nya bostäder

- Systemet finns redan, men är besvärligt att montera den "gamla" bostäder, säger informatör vid Siemens, Stein Bjørnbekk till DinSide. "I ett redan färdigt hem är det nästan omöjligt att utnyttja alla funktioner och möjligheter i systemet, men i ett nytt hem eller lägenhet är det mycket relevant.

För att kunna använda systemet måste du installera vad Siemens kallar en

instabus (en installationsbuss). Den förbinder kablar och enheter tillsammans, och utgör grunden för HES. Det kostar cirka 3 000 kronor när det är anpassat till en lägenhet. För ett stort friliggande hus blir kostnaden något högre. Dessutom måste du ha en dator. Där går du in i ledningsprogrammet som kostar 7-10. 000 kronor. - Du kommer att kunna spara kostnaden inom några år, även om du har ett fristående hus. Detta beror främst på att energikostnaderna minskar på grund av effektivare användning av el för uppvärmning.Om du vill ha ett HES-system i ditt nya hus, kan du kontakta Siemens.

Fri tid

Haukka3000 är namnet på en liknande (om än något enklare) system som marknadsförs för användning på stuga eller båt, men att hittills kan också användas i hemmet. Den är utformad för att möjliggöra fjärrkontroll och övervakning av funktioner via GSM900-nätverket. Du använder ord vanliga mobiltelefoner (eller personsökare / fax) och textmeddelanden för att skicka och ta emot information.

Du kan få ut budskapet att temperaturen är under minimigränsen, kan du styra värm så att kabinen är varmt när du anländer, kan du få veta inkräktare som avslöjas av rörelsedetektorer och du kan bli informerad om brand- och vattenskador. Systemet är anpassat till 12 volt-system. Det vill säga en solpanel kan använda systemet. Med adapter kan du också använda 220 volt.

Ledsen â? ?? Denna artikel är inte längre tillgänglig.

För ett paket med kontrollenhet, inklusive en GSM-modul och två rörelsesensorer, måste du betala något mindre än 6 000. Utrustning som avslöjar fukt, rök och temperaturnivåer, du måste köpa också. Utrustningen säljs över hela landet.

ADVERT

Mest populära