All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bostäder: Värdehandlingar du måste ha

En korrekt och välkonstruerad hemkatalog är värt guld för eventuella klagomål, för att kontrollera installationsdatum eller värdefull när du planerar att sälja. Det finns särskilt viktiga rum som kök och badrum som är avgörande för försäljningspriset. Om du saknar denna dokumentation kan ditt hem vara betydligt mindre värdefullt än det egentligen är.

Tillståndsanalys

En statlig analys bör innehålla så mycket information som möjligt om bostadshusets kvaliteter och brister, om det behövs, vilka åtgärder som kan krävas och vad detta kommer att kosta.

De flesta medlare och värderare använder en statlig analys för att bedöma värdet av ett hem. Statens analys från den norska standarden (NS 3600) ger en enhetlig undersökning som hjälper köpare och säljare att få mest information om ett hem, vilket ger ökad säkerhet för både köpare och säljare och förhindrar konflikter.

Dokument skapar värde

Hemkonton rymmer en mängd olika tjänster, vanligtvis skräddarsydda för olika ändamål, men vid förändringar av äganderätten ökar kraven på dokumentation av staten.

Begär kvitton och dokumentation varje gång du besöker en hantverkare. Beskriv vad som är gjort och eventuellt installerat. Produktinformation ger dig också garanti om det finns ett behov av ett klagomål. Om du har haft behov av en elektriker som har gjort ändringar i den elektriska installationen, är han skyldig att ge dig en försäkran om överensstämmelse.

Om du har renoverat badrummet för hundratusentals kommer investeringen att gå vilse om du inte kan dokumentera det arbete som utförts. Ett badrum som ser ut nytt, men du kan inte dokumentera, kan få samma värde som ett gammalt renoveringsobjekt.

Villkor Priser

I en takt används "tillståndsgrad" för att indikera eventuella svagheter i bostaden. Graderna varierar från noll till tre, där noll är utan avvik, medan tre är stora eller allvarliga avvikelser. Ett badrum med saknad dokumentation kommer att få ett tillstånd av grad två, vilket motsvarar betydande avvikelser.

Paperless

Det finns många papper att hålla reda på, men det finns en lösning. Till exempel kan du använda den fria hemkatalogen. Nej, allt kan samlas digitalt. Tjänsten, som alla registrerade ägare av hus, lägenheter eller stugor har tillgång till, hålla reda på dokumentationen för varje boende.

- godkända hantverkare som arbetar i hemmet kan också ange direkt via siffror gård och använda siffror (Gnr / Bnr) och placera vittnesmål och dokument i den här mappen, säger affärsutvecklare Morten Holo i bostads Mappa. nr.

Många hantverkare har för närvarande digitala system där tjänster relaterade till bostadsmappen implementeras. Holo betonar emellertid att dessa endast är hantverkare som är godkända när det gäller yrkesutbildning och snygg ekonomi.

- Vi har strikta krav på tillgång till tjänsten, inte minst för att vi vill undvika skräpspelare eller svartarbete, betonar Holo.

Hyresbostaden

Tjänsten som inrättades 2012 har för närvarande över en halv miljon aktiverade mappar som innehåller mer än två miljoner dokument och filer. För att hitta din egen mapp, logga in på Boligmappa. nej med bank-ID. Kanske märker du även att det finns ett misstag i informationen från kommunen som du kan korrigera.

- Vi hade en person som kontaktade och kunde berätta att hytten han köpte 40 år tidigare fortfarande var i namnet på den tidigare ägaren, säger Holo, men betonar att det var ett extremt exempel.

När det gäller ett servicehäfte för bilen är Boligmappa bostadshäftet och följer en ny ägare om en dag du väljer att sälja.

ADVERT

Mest populära