All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Hemtips på en turbulent marknad

- Är du hemma jakt, det finns mycket att välja mellan just nu, men det finns många tips som virvlar runt i luften. Ska jag köpa nu eller vänta? Ska jag knyta intresse eller välja flytande ränta? Det är inte alltid lätt att veta vilka råd att lyssna på, säger Magne Gundersen, konsumentekonom på Sparebank1.

Vi har kontaktat Roger Nyborg, informationschef på Norges fastighetsbyrå. Han har några råd om vad man ska göra och tänka på när man köper ett hem.

Råd för första gången byggare

- Många första gången byggare kommer att tänka på två saker när de köper sitt eget hem. Den första är hur länge de planerar att bo i hemmet. Om du tänker leva i ditt eget hem med tiden kommer det att vara värt att äga i stället för att hyra. Det andra att tänka på är din ekonomiska förmåga. Det är, vad har du råd nu och vad har du råd för framtiden. Då måste man också komma ihåg att ta hänsyn till räntorna, säger Nyborg.

När du väl bestämt dig för att köpa ett hem, är det dags att visa rundor. Du kan gå på många synpunkter för att få en känsla av vad som finns på marknaden. Men när du känner att tiden är rätt för att köpa, är det okej att ha några saker i ordning innan du tittar på det.

- Innan du tittar på betalar det sig för att få finansieringen i ordning. Tänk på att vissa föremål kan gå fort. Det vill säga, när du kontrollerar finansieringen, kan hemmet redan säljas. Så råd är: ha finansieringen i ordning innan du går att se. Då vet du vad du måste göra och du kan vara den som vinner hemmet, säger Nyborg.

Läs också:

Planta glödlamporna med det här kloka tricket!

Du har köpt en massa lök som kommer till marken - men kommer du ihåg var du planterade vad? Med det här enkla tricket behöver du inte gissa.

Startlån

Prata med en bankkonsulent om finansiering. Det finns möjligheter även för dem som kämpar för att få lån i vanliga banker eller som saknar eget kapital.

- Som ett första steg bör du kolla med kommunen om möjligheterna till startlån. Startlån är ett system för första gången företagare att komma in på bostadsmarknaden, säger Nyborg. Sådana Startlån kan gå överst eller full finansiering vid köp av bostäder, refinansiering, toppfinansiering för byggande av nya bostäder eller förbättring av bostäder.

- Det är viktigt när du köper ditt första hem som du inte är överbelastad. Det är bättre att köpa upp. Du måste komma ihåg att du också kommer att leva efter att du har köpt ditt första hem, säger Nyborg.

Ta tid

Efter flera års höga prishöjningar på bostäder har vi sett det turbulenta förhållandet på bostadsmarknaden under det senaste året. Det verkar dock som om prisnedgången har lugnat sig.

- Bostadspriserna verkar nu ha stabiliserats på en ny nivå, vilket är lägre än under lång tid. Det kan därför vara fördelaktigt att köpa sitt nya hem nu. För de som redan är på bostadsmarknaden och kommer att köpa nya bostäder spelar prisfluktuationerna mycket liten roll. De köper och säljer på samma marknad, säger Nyborg.

Även om tiderna kan vara gynnsamma nu, är det inte nödvändigt att tveka. Ta dig tid att sätta dig i det objekt du överväger att köpa och läsa dokumenten noggrant.

Läs också:

30 bra tips för dem som lägger grundstenen

Steinlegger hjälper dig med dessa 30 noggrant utvalda tips för säker framgång när du lägger grundstenen i uppfarten, på terrassen och ...

- Vilken Köparen har också en viss skyldighet att undersöka, inklusive att placera dig i alla dokument som följer prospektet. Finns det något du undrar, fråga en fastighetsmäklare, uppmuntrar Nyborg.

ADVERT

Mest populära