All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Huspriserna där du bor

"minus två procent ... Det är inte en korrigering gång. Ordin Fikstvedt"

Som väntat föll huspriserna i september. Nyckeltal från den norska fastighetsmäklareföreningen (NEF) och Real Estate Brokerage Association (EFF) visar att genomsnittspriset sjönk med 1,7 procent från augusti till september i år. Korrigeras för säsongsvariationer, fallet denna månad är nästan halverad: 0, 8 procent.

Bostadspriserna är cirka 4, 5 procent lägre än samma månad förra året, medan genomsnittspriset hittills i år ligger drygt 1 procent lägre än föregående års genomsnittspris.

Kontrollera med vår räknare: Hur mycket kostar ditt hem?

Överraskande i oljestaden

Ordin Fikstvedt, chef för Notar Hinna. Foto: Notar Visa mer

Stavanger oljebostad har gått mot trenden hela året, men i september föll priserna för första gången på flera år, med två procent. Ordin Fikstvedt, professor i Notar Hinna, ger medierna en hel del skuld.

- Du ringer från media, du måste ta del av skulden här, säger Fikstvedt till DinSide. "Ämnet på marknaden har inte förändrats så mycket. Arbetsmarknaden i Rogaland är bra, oljepriset är fortfarande högt, det finns många på skärmen ... men vi märker att köpare är mer väntande än tidigare.

Det är inte bara skrifter och blodiga täckningen av bostadspriserna är klandras, även den omtalade finanskrisen har sannolikt bidragit till prisfallet, tror Fix Tvedt. - Det betyder att omsättningstiden blir längre och att priserna kommer att få ett dopp.

Inte en korrigering gång ...

Fix Tvedt påpekar att Stavanger har länge gått emot strömmen, och att priserna har stigit mycket mer här än i resten av landet under de senaste tre åren.

- Det har varit bra tider. Vi har antagligen levt lite av en bubbla. En minskning av några procent efter en ökning med nästan 50 procent (30 procent från 2006, red.) Under de senaste tre åren. Det är ingen korrigering en gång, säger han.

Och en korrigering förväntas. "Det är naturligt att huspriserna får ett slag eller en liten dumpning, efter att de har ökat under lång tid.

Faller stone college

Dag Thomassen ABCenter är optimistiska om bostadspriserna under 2009. Foto: ABCenter fler

När det gäller prisutvecklingen under den senaste månaden har varit ganska jämn över hela landet.

Vi jämför priserna i alla länsregioner i september i augusti, medeltalet kvadratmeterpriser föll med två procent i alla län än de två dagarna. Här har priserna bara sjunkit med en procentandel under den senaste månaden.

- Det har varit trenden de senaste månaderna. Vi har haft en lägre prisminskning i södra Norge än i landet i allmänhet, säger Dag Thomassen, marknadschef och marknadschef i ABCenter för DinSide. nr.

Anledningen till detta är att Thomassen är en kombination av två faktorer: befolkningstillväxt och en bra arbetsmarknad."Det finns många jobb i södra Norge. Detta gäller både Agder och Rogaland.

Thomassen förutser att agendorna kommer att följa prisutvecklingen till resten av landet i framtiden.

- Vi förväntar oss fortfarande en nedgång i priserna fram till det nya året, så vi förväntar oss att räntan ska vända och att det kommer att leda till en höjning av huspriserna.

Prisutveckling i september

Prisutveckling förra året

Foto: DinSide Visa mer

ADVERT

Mest populära