All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Huspriserna i mars

"Det finns försiktiga attityder ute, där människor är tveksamma till att köpa. Torbjørn Jag, vice EFF "

Bostadspriserna steg med 0, 8 procent från februari till mars i år. Korrigerat för säsongsvariationer steg priset med 0, 5 procent. Det visar siffror från fastighetsbranschens bostadsprisstatistik.

De fria bostadspriserna presenterades idag av den norska fastighetsföreningen (NEF) och fastighetsföreningen (EFF).

Priserna steg för alla bostadstyper och stugor steg mest. Illustrativ bild: Ifi. com Foto: IFI mer

- Uppgången fick vi Mars vi behöver för att uppnå målet om tre procents inflation i år, säger ordförande Øyvind Tanberg i NEF.

Kontrollera vad din bostad är värd

Bostadspriserna är 0, 1 procent lägre än i mars 2008, vilket innebär att priserna är ungefär samma nivå som för ett år sedan.

Pris på alla bostadstyper

Priserna på bostadshus ökade med 0,4 procent medan priserna på lägenheter steg 0, 8 procent.

Priserna på småhus steg mest - med 1, 1 procent från februari till mars, och hela fyra, tre procent högre än i mars 2007.

Långsammare försäljning

antalet sålda bostäder förra månaden var 4. 723 bostäder. Motsvarande siffra för ett år sedan var 5.106.

Dessutom har spridningstiden ökat avsevärt. I genomsnitt tar det 43 dagar att sälja ett hem. För ett år sedan var spridningstiden bara 18 dagar.

Tanberg säger att det inte är något problem att sälja attraktiva hem.

- Marknaden är mer selektiv än någonsin. Det är en kamp för de goda föremålen. Men det är också en del som försökt sälja sina hem ett tag men vem har insett att de måste acceptera ett lägre pris som ska säljas, säger Tanberg.

Vice ordförande för EFF, Torbjørn Ek, säger att vi har en helt annan situation på bostadsmarknaden nu än för ett år sedan.

- Det finns en annan värld på bostadsmarknaden nu. Det finns försiktiga attityder där ute där folk väntar på att köpa, säger Torbjørn Ek, vice chef för EFF.

Liten ökning i februari

Efter flera månaders nedgång i huspriserna ökade marknaden i februari. Därefter steg huspriserna 0, 9 procent. Korrigerade för säsongsvariationer steg priserna med 0,4 procent. Det var första gången på flera månader att säsongsrensade huspriser pekade uppåt.

Hyran steg med 2, 3 procent och priset på bostadshus ökade med 3, 7 procent. Lägenheterna ökade bara med 0, 7 procent och drog genomsnittet betydligt.

- Det vi ser nu är en mer spetsig marknad. Säljarena har fortfarande höga förväntningar, men är på väg att sätta ner dem, sa Torbjørn Ek i EFF förra månaden.

Bostadspriserna i februari

tror att priserna kommer att peka uppåt

En undersökning gjord av MakroSikt och Eiendomsmegler 1 visar att endast 12 procent tror priserna kommer att sjunka under de närmaste 12 månaderna.Som jämförelse trodde 20 procent i januari att huspriserna kommer att falla under nästa år.

Detta nummer är nu på huvudet. Nu tror 21 procent bostadspriserna kommer att öka under nästa år.

Mycket få förväntar sig att huspriserna går upp eller ner kraftigt. De flesta svarande förväntar sig att huspriserna förändras, bara tänka på små förändringar.

Tro inte längre på bostäder pall

Källa: Association of Real Estate Agents (NEF), fastighetsförmedling Företagen (EFF), SÖK. nej och Econ Pöyry .

ADVERT

Mest populära