All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Huspriserna fortsätter att falla

Huspriserna sjönk 1, 7 procent Augusti till september i år. Korrigerade för säsongsvariationer var priserna 0, 8 procent lägre än i augusti.

Priserna är 4, 5 procent lägre än samma månad förra året. Genomsnittspriset för 2008 är drygt 1 procent lägre än genomsnittet förra året.

De fria bostadspriserna presenterades idag av den norska fastighetsmäklareföreningen (NEF) och fastighetsmäklareföreningen (EFF).

- Norge har en relativt robust bostadsmarknad. Och det finns inga stora prisförändringar i år jämfört med förra året, säger ordförande för EFF, Stein Drogseth, till DinSide.

Ta reda på hur mycket ditt hem är värt just nu! Använd DinSide hemprisräknare.

- Mute Price Expectations

Chefen för NEF Christian Dreyer kommer med ett tydligt budskap till alla som kämpar för att sälja sitt hem.

- De måste sänka prisförväntningarna. Det är så svårt och brutalt. Det är så som man måste göra för att möta marknaden, säger Dreyer.

Och det ser ut som människor har börjat göra.

- De flesta säljare har antagit att de inte kommer att slå prisposten i grannskapet och acceptera bud som är lägre än vad de skulle acceptera för ett halvt år sedan, säger Dreyer.

Dreyer säger att marknadsäkerhet gör sitt märke på bostadsmarknaden.

- Det stora mörka molnet kallas finanskris påverkar också bostadsmarknaden. Det finns osäkerhet i norsk och internationell ekonomi, och bostadsmarknaden går inte undan.

Nu finns det försäljning på Finn. nej: leta efter "nytt pris"

prisnedgång högst för lägenheter

Priserna på småhus stått stilla under den senaste månaden, men är 2, 3 procent lägre än i september 2007. Priset på småhus minskade med 1, 2 procent förra månaden, och 3, 8 procent lägre än för ett år sedan.

Priset på lägenheter fortsätter att falla mest. Priserna sjönk 2, 2 procent i september och är 5,9 procent lägre än för ett år sedan.

Och husägare som vill bli av med sina lägenheter kämpar just nu. I september har det sålts 12, 4 procent färre lägenheter än samma månad förra året.

Det tar nu 34 dagar att sälja ett hem, en minskning från 40 dagar i augusti. Det är sant att spridningstiden minskar i månaden jämfört med augusti.

Alla områden blir negativ

- Alla områden som hittills visat en positiv trend, har gått ner i pris under den senaste månaden, säger chefen för NEF, Finn Tveter.

Sandnes och Stavanger, som har haft en betydande prisökning hittills i år, har fallit 1 respektive 2 procent under den senaste månaden.

Även i Bergen och Lillehammer har priserna fallit 2 procent under den senaste månaden och totalt sett ligger priserna på dessa två områden nu 6 procent under genomsnittet 2007.

förutsäger nedgång nästa år

Utsikterna för bostadspriserna under de närmaste månaderna ser dyster för många av dem som har för avsikt att sälja sina hem. Från flera lag är det en märkbar prisminskning.

- Vi förväntar oss att priserna från september till november sjunker med cirka 3 procent. Och så tror vi på en nedgång i det genomsnittliga priset 2008-2009 med 5 procent, säger en makroekonom Bjørn Roger Wilhelmsen på First Securities.

Wilhelmsen anser det självklart att det är troligt att prisfallet kan vara större än de första värdepappersuppskattningarna.

- Vi tror att det finns en större chans att priserna faller mer än väntat, än att de faller mindre än beräknat, säger Wilhelmsen till DinSide.

Anledningen är tvåfaldig:

- Det viktigaste är att priserna har stigit mycket i förväg. De har stigit mer än både inkomst- och byggkostnader, så det är naturligt att det finns en korrigering på marknaden. Dessutom har vi den makroekonomiska bilden ser vi nu, med ökad arbetslöshet i den norska ekonomin och högre räntekostnader på Krot sikt, vilket bidrar till att stärka prisfallet vidare, säger Wilhelmsen.

Den månadsrapport Boligmeteret, som utarbetats av MakroSikt för Eiendomsmegler1 har också kommit fram till att bostadspriserna kommer att falla ungefär 5 procent nästa år. Prognosesenteret har också varnat för att priserna kommer att sjunka månad för månad under 2008, och att nedgången kommer att fortsätta under 2009.

Nu kan du göra ett bostadsområde kupp

Detta hände i augusti

Förra månaden huspriserna kantade upp. Det är vanligt i augusti, eftersom den gemensamma semestermånaden juli alltid ser en nedgång i huspriserna. Uppgången var dock mindre än normalt, så säsongsrensade priser sjönk 1, 1 procent från juli till augusti.

Kalkylator: Ska du äga eller hyra?

ADVERT

Mest populära