All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bostadspriserna stiger mer än förväntat

Priserna var 4, 8 procent högre i januari än December förra året. Korrigerade för säsongsvariationer var priserna 0, 8 procent högre i januari än föregående månad.

"Det är ganska mycket mer än vad vi förväntade oss", säger Christian Dreyer, ordförande för den norska fastighetsföreningen, till DinSide.

Bostadspriserna för januari presenterades idag av den norska fastighetsmäklareföreningen (NEF) och fastighetsmäklareföreningen (EFF).

Hur mycket är ditt hem värd?

Kolla här!

Stugor stiger mest

Alla bostadstyper stiger nu i pris.

Priserna på villor steg med 6,6 procent från december till januari. Priserna på bostadshus ökade med 5, 3 procent.

Lägenheterna stiger också i pris, men inte lika mycket som de andra bostadstyperna. Priserna på lägenheter ökade med 4, 2 procent.

No ren räkning av

Fastighetsbranschen betonar att även den senaste månaden har varit bättre än väntat, är det för tidigt för bostäder säljare att öppna champagnen.

- Det här är ingen rapport från bostadsmarknaden, finanskrisen är alltför oöverstiglig för det, säger Dreyer.

Han säger att tiden framåt är väldigt osäker.

- Det finns många positiva faktorer, men vi har stor osäkerhet om arbetslöshet som drar ner. Därför tror jag att vi ska se en marknad som går upp och ner, säger Dreyer till DinSide.

Årets djupa slutet

Förra året slutade allt bra. Siffror från Statistik (SSB) visar att huspriserna sjönk i genomsnitt 6, 2 procent mellan det tredje och fjärde kvartalet föregående år.

Trots nedgången i den senaste månaden var mindre än fastighetsbranschen förväntas , var December priser under 2008 så många som 8, 8 procent lägre än samma månad 2007.

eget eller hyra ut?

Nedgång 2009

Prognoserna för huspriserna under första halvåret 2009 är negativa. Analys Company MakroSikt förutse en prisnedgång med 6 procent under våren 2009.

EFF har tidigare gått ut och förutspådde en minskning med 10,7 procent i år, jämfört med genomsnittet i fjol.

Men kom ihåg att situationen, oavsett vad industrin kan tänka och tänka, är mycket osäker på situationen på bostadsmarknaden och finansmarknaden.

Saker blir snabba, vi lärde oss det förra året. I januari förra året förutspådde "alla" att huspriserna skulle öka med några procent under året. När vi har sett fasen vet vi att det inte hände.

ADVERT

Mest populära