All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bostadspriserna fortfarande minskar

Huspriserna i landet minskade med 2, 2 procent från juni fram till juli i år. Korrigerat för säsongsvariationer sjönk priset med 0,7 procent. Priserna var 3, 3 procent lägre än för ett år sedan.

De fria bostadspriserna presenterades idag av den norska fastighetsmäklareföreningen (NEF) och fastighetsmäklareföreningen (EFF).

Vad är ditt hem värd?

Priset på villor kraftigt

Pris nedgången har varit dålig bortom fristående marknad. Den senaste månaden har medeltalet för enfamiljshus minskat med 4, 4 procent.

Chefen för NEF, Christian Dreyer, tar den kraftiga nedgången med lugn. På grund av nedgången de senaste två månaderna är priset på enfamiljshus 1,6 procent högre än för ett år sedan.

- Enfamiljshus är det mest framgångsrika segmentet i år. Jag tror att nedgången är en liten korrigering, säger Dreyer till DinSide.

Priset på bostadsfastigheter minskade med 3, 1 procent, medan priserna på lägenheter minskade med 1,4 procent.

Ingen prishöjning 2008

NEF förutspådde i början av året att huspriserna skulle stiga med 3 procent. Nu har de korrigerat sina prognoser.

- Jag tror att vi får en platt marknad av året att 2008 kommer att bli ett noll marknaden, säger Dreyer.

Han säger augusti är avgörande för hur marknaden kommer att hamna i 2008.

- augusti kommer att bli spännande. Normalt stiger priserna kraftigt i augusti. Det kommer förmodligen inte att hända i år, men vi tror på en liten ökning nästa månad.

Fortfarande stor inventering

Antal sålda hus på Finn. com är 2, 5 procent högre än samma månad 2007. Visst, inventering av bostäder betydligt högre än för ett år sedan. Nu finns det drygt 17.000 osålda hem på Finn. nej

- Inventory i juli har, så vitt jag minns, inte varit större, säger Dreyer.

Det tar i genomsnitt 36 dagar att sälja ett hem, en ökning från 26 dagar i juni i år, en ökning från 30 dagar i juli förra året.

Tror på tung höst

Housing Experter DinSide've talat med är ganska säker på att priserna kommer att fortsätta att falla under hösten.

"Vi tror på en fortsatt nedgång månad efter månad Erik Bruce, analytiker på Nordea."

- Med så många osålda bostäder ute och svårigheter att sälja nya projekt, vi tror att vi får en korrigering nedåt på bostadspriserna, säger senior analytiker Erik Bruce i Nordea.

Bruce tror att nedgången kommer att pågå hela hösten.

- Vi tror på ytterligare fall, månad efter månad, säger han till DinSide.

Partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, inte tänka på en prishöjning under de kommande månaderna.

- Vi befinner oss i en negativ cykel, och det är svårt att se när det kan vända, men det ser ut som det går mot en tung höst.

Ska du äga eller hyra?

Stora skillnader

Som vanligt finns det inte någonstans i landet som upplever en företagsresa. I Stavanger har priserna stigit 4 procent under det senaste året. I Kristiansand har priserna stigit med 3 procent.

Fastighetsmäklare har lite anledning att jubla. I Oslo har priserna fallit 1 procent på ett år, priserna i Trondheim och Tromsø har fallit 3 procent, medan priserna i Bergen är 4 procent lägre än för ett år sedan.

Hösten i juni

I juni minskade huspriserna med 1 procent. Korrigerade för säsongsvariationer sjönk priserna 0, 3 procent.

juni var den första månaden i år när priserna på alla bostadsformer sjönk. Värst gick ut över priset på enfamiljshus, som föll 2, 5 procent. Priset på delade bostäder föll 0, 8 procent, och priserna på lägenheter sjönk 0, 6 procent.

Bostadsuppgifterna i denna artikel är härledda från statistik som publicerats av den norska fastighetsmäklareföreningen (NEF), Eiendommeglerforetagenes Förening (EFF), FINN. nej, och Econ Pöyry.

ADVERT

Mest populära