All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Huspriserna faller

Bostadspriserna gick upp 1, 4 procent från juli till augusti i år. Korrigerade för säsongsvariationer föll priserna 1, 1 procent. Priserna är 4, 1 procent lägre än i augusti.

- Den underliggande prisutvecklingen är negativ, säger Finn Tveter från Norges fastighetsmäklareförening (NEF). Redan fredag ​​meddelades att trenden från tidigare i år fortsatte i augusti.

De fria bostadspriserna presenterades idag av NEF och Real Estate Association (EFF).

Vad är ditt hem värd?

Lägenheterna drar ner

Priserna på enfamiljshus stiger igen efter ett par månader med kraftigt fall. Priserna var 2 procent högre i augusti än i juli.

Priserna på småhus ökade med 2, 5 procent från jul till Aug, men var 2, 9 procent lägre än samma månad 2007.

priser för lägenheter ökade med 1 procent, men är 5, 2 procent lägre än samma månad för ett år sedan.

Bergen kämpar

Huspriserna i Norges näst största stad, Bergen, har minskat med 6 procent från genomsnittet under 2007 till i genomsnitt under 2008. Priserna i Lillehammer har minskat med 5 procent.

I den andra änden av skalan Sandnes, med en ökning på 6 procent från 2007 till 2008. Priserna i Stavanger ökade med 5 procent.

- Det finns oljepriser som skämtar Finn Tveter.

- tröttande

vice ordförande i EFF, Thorbjørn Ek, säger att det finns väldigt många potentiella husköpare som sniffar lägenheterna närvarande.

- Det finns många synpunkter just nu, men det finns lite åtgärd, säger ek.

Det tar nu 41 dagar att sälja fastigheten, en signifikant ökning från 26 dagar i samma månad förra året. Samtidigt såldes 22 procent färre hem i augusti i år än i augusti förra året.

- Vi har en välfungerande marknad som inte är i kris. Men det är ganska tröttsamt, för det finns många där ute som är obeslutsamma, säger Ek.

Tänk på en kraftig nedgång ?? även nästa år

Idag presenterades BoligMeter, som mäter temperaturen på bostadsmarknaden. Rapporten, utarbetad av Makrosikt på behalf av EiendomsMegler1, ger få hopp om goda förutsättningar för bostadsmarknaden.

MakroSikt förutspår att priserna på befintliga bostäder kommer i genomsnitt att gå ner med 2, 5 procent från 2007 till 2008. Att lägga till en inflationstakt på upp till 4 procent i år, de reala bostadspriserna ner med cirka 7,6 procent, rapporterar makrosäkerhet.

Vidare räknar bolaget priserna kommer att falla ytterligare 04.05 procent 2009.

- Vi uppskattar nu att priserna kommer att sjunka både i år och nästa år, medan återhämtningen blir svag när det först anländer. Bostadsmarknaden ligger i en fas där det kommer bli värre innan det blir bättre, rapporterar Macrosikt.

Fastighetsmäklareföreningen, kanske inte överraskande, är lite mer optimistisk i sina beräkningar.

- Vi tycker att 2008 blir relativt platt jämfört med 2007, säger Ek.

Minskning i juli

Från juni till juli i år sjönk huspriserna 2, 2 procent. Korrigerad för säsongsvariationer sjönk priserna med 0,7 procent.

Värre, det överträffade priset på enfamiljshus som fick ett verkligt slag på minus 4, 4 procent från juni till juli. Men Christian Dreyer från NEF tog nedgången i enfamiljemarknaden med stor fred.

- Enfamiljshus är det mest framgångsrika segmentet i år. Jag tror att nedgången är en liten korrigering, säger Dreyer, när statistiken publicerades förra månaden.

Priset på bostadsfastigheter minskade med 3, 1 procent, medan priserna på lägenheter minskade med 1,4 procent.

Ska du äga eller hyra?

Bostadsuppgifterna i denna artikel är härledda från statistik som publicerats av den norska fastighetsmäklareföreningen (NEF), Eiendommeglerforetagenes Förening (EFF), FINN. nej, och Econ Pöyry.

ADVERT

Mest populära