All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Husägare går att slåss mot dyra lån

Den starka tillväxten i konsumentlån gör de norska hushållen utsatta. Sedan måste vi dra i nödbromsen, säger Kristin Gyldenskog - chef för socialförvaltningen i Huseiernes Landsforbund.

Efter att regeringen har skärpt villkoren för att erhålla hypotekslån har konsumentskulden ökat kraftigt. Bara det senaste året har konsumentskulden till norska hushåll ökat med 15 procent.

Det är en utveckling som oroar Huseiernes National Association, och det bör också oroa sig för att redan äger eller att komma in på bostadsmarknaden:

Hög tillväxt i huspriser och hushållens höga skuldsättning kan jämföras med den starka tillväxten i konsumentkrediter utgör en fara för stabiliteten i den norska ekonomin.

Läs också:

Drömhus med lite underhåll

Therese och Gisle Keiseraas' Kebony hus i Trondheim har varit deras drömhus. Gå med och se fler bilder från det vackra huset!

skuldfällor måste bort

- De skyhöga räntor på många konsumtionslån kan även driva konsumenterna i en skuldspiral, och det är därför hög tid att ta kontroll över bankernas aggressiv marknadsföring av lån under orimliga förhållanden, säger Gyldenskog.

- En av många fördelar med att ingå i Huseiernes National Association är den fria finansiell rådgivning, och har idag skuldproblem blir en fråga som vi tyvärr ser ofta än vi borde. Då är det dags att ta tag i: Den extrema marknadsföringen av konsumentlån måste sluta, säger en entusiastisk Gyldenskog.

"En av fem mäklare har upplevt att husköpare måste använda för konsumenten att kunna ge den nödvändiga kapitalet"

Kristin Gyldenskog i Huseiernes Landsforbund

Se också:

Slösa inte miljontals på bostäder köp

Ett dåligt bostadsinköp kan kosta dig mycket. Men det är möjligt att säkra.

skyddar den norska modellen

- Norge är i en unik position genom att 84 procent av norrmännen att äga sina egna hem. Vi i huset ägare National Association vill att det ska vara så i framtiden, och med mer än 220 000 norska hushåll som medlemmar blir vår åsikt hörd. Då är det vårt jobb att ge politiker goda argument för att förhindra att konsumenterna hamnar i skuld, säger Gyldenskog.

En färsk undersökning från Association of Real Estate och Storebrand visar att en av fem myndigheter har upplevt att husköpare använde konsumenten att få tillräckligt med kapital i bostäder köp.

- Det är ett tydligt tecken på att vi är på vägarna. Tanken bakom skärpning av möjligheterna att ta upp vanlig inteckning var kanske bra, men vi befarar att detta har drivit fler låntagare över användningen av kreditkort eller konsumentkrediter för att nå målet. Det finns en trend som vi måste vända, och det är inte som att det inte finns några bra alternativ, fortsätter Gyldenskog.

- För oss som är oroade över att så många som möjligt kommer att få möjlighet att äga egna hem är det mycket bättre att kräva att husägare med lågt kapital måste höja hälften av inteckning som ett fast räntelån.

Intresserad? Bli medlem av Huseier Landsforbund för endast 490 kr per år!

Läs också:

Undvik översvämning efter semestern

Undvik översvämning efter semestern med ett enkelt trick.

Konsumentlån som beten

Huseiernes Landsforbund mötte nyligen Stortingets finansiella kommitté, som behandlar flera förslag för att förhindra att norska hushåll får betalingsproblem och faller i skuld.

- Den finansiella industrins aggressiva marknadsföring av orättvisa villkor har tagit alla de senaste åren. Det måste finnas ett slut på att lura konsumenterna i skuldfallen genom att låta det vara snabbt och enkelt att höja konsumentlån och kreditkortsskuld ", säger Gyldenskog.

Huseiernes Landsforbund anser också att konsumenterna måste erbjudas rabatt, i flera fall en betydande rabatt vid betalning med kreditkort istället för gemensamt bankkort.

- Det är samma som lockande kunder att ta upp lån. Många konsumenter är inte ens medvetna om att de ger upphov till skuld genom att betala detta sätt. Det är för lätt att få kredit över disken i norska butiker, och när man kombinerar detta med aggressiv marknadsföring är det snabbt att aktivera billiga bostadsavtal, säger Gyldenskog.

100 procent ränta bör inte tillåtas

Homeowners Association anser att räntorna bör fastställas, det vill säga det högsta taket för maximala räntor på både konsumentlån och kreditkort. Ett antal länder i EU har räntor.

- Fler sparbanker kräver runt 100 procent ränta om du lånar 10 000 kronor på ett år. Detta visar att det finns behov av räntor i Norge, säger hon.

Huseiers Landsforbund anser också att ränteklausulen måste återinförs.

- Det var en klausul i föregående strafflag som förbjöd att kräva orimligt höga upplåningsräntor. Alla EU-länder har ett lagstadgat förbud mot räntor. Detta är ett annat exempel på Norges sömn i timmen, och att vi följer andra länder, det är naturligt att jämföra med regleringen av osäker kredit, säger Gyldenskog.

Gratis finansiell rådgivning

Med gratis ekonomisk rådgivning som en av många fördelar kan hemmalagföreningen hjälpa medlemmarna när det gäller smör.

Det unika med tjänsten är att det är helt oberoende av bankerna, som vill tjäna mest pengar från sina kunder.

- Vi får regelbundna förfrågningar från medlemmar som fruktar eller redan har haft problem på grund av konsumentlån. Då är vår neutrala råd bra att ha och slutar Gyldenskog.

nyfiken? Läs mer om Huseiers Landsforbunds medlemsförmåner här!

Vill du ha fler tips för hem och trädgård? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära