All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Hem till säkra rum

Hafrakerskrenten ligger i Fagerli kulle i Bamble kommun. Här är den helt byggd. Med goda solförhållanden och utsikt över Frierfjorden har området blivit ett populärt bostadsområde. Ett nytt samhälle tar form i den lilla kustkommunen i Telemark.

En av husen sticker ut.

Det är hus av mamma Linda, far Tommy och deras dotter Annika. Detta 340 kvadratmeter fristående hus är byggt med en kärlek och övervägande som går långt bortom ett typiskt byggprojekt.

Det beror på att Annika behöver ett mycket speciellt hem.

Själv flög för framtiden

Overture Grønvold från Tures GMI AS tycker att det är tråkigt att lämna huset. "Jag hoppas att familjen finner att vi har byggt huset med omsorg och kärlek", säger den erfarna hantverket.

Den sjuårige saknar språk. Hon kan inte gå, stå eller sitta. Hon behöver tillsyn 24 timmar om dygnet. För att Annika ska kunna trivas, måste huset vara fritt från färg, golvbeläggningar, lim och andra kemikalier. Hon måste också kunna röra sig fritt i rullstol eller bärremmar. Det finns många överväganden som ska vidtas när barnet i huset är handikappade.

Material från översta hyllan

Painter Overture Grønvold lagt sin själ i den nybyggda IEC hus. Han har valt material från översta hyllan. Under de senaste månaderna har han flytat, lagt golv och målat väggar och tak. Han plockade också ut färger och tapeter för rummen.

- På målade ytor har vi använt allergivänlig mousserande och färg från Flügger. Vi har valt bekväma färger eftersom det är lätt att välja tillbehör. Färgerna är också bra för golven, säger han.

- Vi är stolta över resultatet. Det här har blivit ett referenshus, säger Håkon Kristiansen på Ehrenborg. Han utforskar med husägaren Linda Flata, målare Ture Grønvold och försäljningschef Inge Hansen.

Rekommenderad av Astma och Allergiförbundet

Golven i byggnaden tillhandahålls av golv jätte Ehrenberg Borg. Totalt placeras 280 kvadratmeter Upofloor Xpression och Upofloor Zero i bostaden. Dessa är golv som är gjorda ur ett hälsoperspektiv. Det finns inga PVC, klor eller mjukgörare. De är också helt fria från halogener och tungmetaller. Och de är lätta att hålla rena utan att använda tvål.

- Detta är golvanvändare ställer strikta krav. De är också rekommenderas av Svenska Astma och Allergiförbundet, säger säljer Håkon Kristiansen och försäljningschef Inge Hansen i Ehren Borg.

Tjej och pojkar rum

På första våningen har pappa Tommy sitt eget pojkors rum. Här är det röda gummigolvet från Polyflor som dominerar. Så måste det vara när pappa är en Liverpool-fan. "Samma våning ligger på Anfield, säger Golvschef Ture Grønvold.

I Annikas sovrum på andra våningen finns också Upofloor Zero. Denna våning är färgad lila och passar resten av rummet.På väggarna finns en tapeter från Storeys dekorerad med fjärilar.

- Jag kallar henne fjärilsflickan. Hon är vacker som en fjäril, men saknar vingar, säger mamma Linda.

På första våningen har pappa Tommy sitt eget barns rum. Här är det röda som gäller. Han är en Liverpool-fan och har valt samma våning på Anfield. Ett rött gummigolv från Polyflor. Väggarna är målade i varm grå.

Fiskben i vardagsrummet

I vardagsrummet hittar vi den allergivänliga golvet Upofloor Xpression. De naturliga stavarna läggs i fiskbenmönster. Golvets färg matchar bänkskivan och köket. På väggarna finns en bra tapeter med silver effekter.

"Här är mycket roligt," säger mamma Linda, som har haft sitt drömhus och sin familj.

ADVERT

Mest populära